Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Két vágányon, százhatvannal száguldanának a vonatok Győr és Sopron között

A vasúttársaság tervei szerint a Győr-Sopron-országhatár vasútvonal bizonyos szakaszain épülne meg a második vágány, illetve 160 km/órára emelkedhet a pályasebesség.

A kétvágányúsítási projekt jelenleg előkészítési fázisban van: ez azt jelenti, hogy az előzetes nyomvonaltervek, valamint az új vasúti pályához kapcsolódó egyéb szükséges átalakításokról készültek el az engedélyezési tervek. Ezeket a vasúttársaság által megbízott, tervezőmérnöki irodákból álló konzorcium állította össze.

A fejlesztésre azért van szükség, mert jelenleg a hazai egyvágányú vasútvonalak közül a Győr-Sopron szakaszon zajlik a legnagyobb vasúti forgalom. A kétvágányúsítás a jelenlegi tervek szerint Győrtől Kapuvárig, illetve Fertőboztól az országhatárig terjedő szakaszokat érinti.

A pályasebességet 160 km/órára emelnék, ami jelentősen csökkentené a Sopron és Győr között közlekedő regionális vonatok, valamint a Budapest felé közlekedő gyors és intercity vonatok menetidejét.

A tervek készítése során a vasútbiztonsági és környezetvédelmi szempontokra is kiemelt hangsúlyt fektettek: a pályasebesség növekedése miatt az összes érintett vasúti átjárót csapórudas félsorompóval szerelhetik fel, a lakott területek mellett pedig több szakaszon zajvédő falak készülhetnek.

Jelentősen csökkenhet majd a menetidő
Jelentősen csökkenhet majd a menetidő


A vonal fejlesztésének előkészítő munkáit a GYSEV Zrt. az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával végzi. A vasúttársaság elkötelezett abban, hogy a beruházással a lehető legkisebb kényelmetlenséget okozza a térségben élőknek.

Ezért szervezett a GYSEV három helyszínen is lakossági fórumot, amelyeken a szakemberek részletes tájékoztatást adtak a projektről és a fejlesztés jelenlegi státuszáról, valamint válaszoltak a résztvevők által feltett kérdésekre.

Így, amennyiben a kétvágányúsítási projekt forrásokat nyer és megvalósítási szakaszba lép, a kiviteli tervek elkészítésénél a szakemberek figyelembe tudják venni a térségben élők igényeit.

Kapuváron, Csornán és Sopronban is lakossági fórumot tartott a GYSEV Zrt. a kétvágányúsítási projektről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt vasúti kocsi érkezet a GYSEV CARGO-hoz

A vasúttársaság által tavaly megrendelt kocsik megérkeztek a vállalat soproni központjába, így… Tovább olvasom