Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Két újabb jóléti víztározó létesül

Harka-Fertőszentmiklós - Harkán elkészült a mintegy négy hektáron elterülő – a Gida-patak vizét szabályzó – jóléti víztározó. Fertőszentmiklóson az Ikva-patakra terveznek hasonló tavat.
A napokban lehullott nagyobb mennyiségű csapadék miatt már nem lépett ki a medréből Harkán a Gida-patak. Mindez annak köszönhető, hogy a település határában elkészült a mintegy négy hektáron elterülő jóléti tó.

– A patak vize a tóba gyűlik össze, és egy zsilip segítségével szabályozható a vízmagasság. A tározó feltöltése megkezdődött, jelenleg az üzemi magasság felénél tartunk – mondta el érdeklődésünkre Szabó Károly polgármester. – A létesítményt terveink szerint egy hónapon belül hivatalosan átadjuk. Aztán elkezdhetünk gondolkodni, miként lehetne hasznosítani a tavat. Alkalmas lenne halak tenyésztésére, de a vízi sportokat kedvelők számára is lehetne egy pályát építeni. A beruházás egyébként mintegy negyvenmillió forintba került. Az összeg túlnyomó részét uniós forrásokon nyerték el.

Fertőszentmiklóson az Ikva-patak vizére terveznek egy, a harkaihoz hasonló árvízvédelmi tavat. Úgy számolnak, hogy a terveket és az elvi engedélyeket még idén megszerezhetik. A településen azt várják a tó elkészülte után, hogy a mostaninál jóval kevesebb terület áll majd belvíz alatt. Horváth Tibor polgármester szerint a százmillió forintos nagyságrendű beruházás legkésőbb 2010-re készül el.


P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jubileumi kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban

Sopron - 50 év, 50 tárgy címmel kiállítás nyílt a Központi Bányászati Múzeumban. Az intézmény 1957.… Tovább olvasom