Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Két óra alatt három gázolás a zebrán

Sopronban napok óta esik az eső, a rossz látási viszonyok pedig a közlekedési statisztikában is tetten érhetők. Volt olyan nap a héten, hogy két óra leforgása alatt három gyalogost gázoltak el – a zebrán. Megkérdeztük, mit tehetünk a biztonság érdekében.


Két tizenéves diák és egy negyvennégy esztendős férfi vált a rossz látási viszonyok és a pillanatok törtrészére figyelmetlenné váló autósok áldozatává. Mindhárman a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen mentek volna át az út túloldalára hétfőn délután, s a felezővonalon túl gázolták el őket. A gépkocsivezetők kivétel nélkül elmondták a helyszínelő rendőröknek: egyszerűen nem látták az átkelőket. Az egyenruhások mindegyik esetben megállapították, a sofőrök lassan mentek és egyikük sem volt ittas.

– A Bánfalvi úton a benzinkút előtt egy tizenöt éves kislányt, az Ipar körút–Győri út kereszteződésében 17 esztendős diáklányt, a Lackner Kristóf utcában 44 éves férfit ütöttek el a zebrán, ő ráadásul súlyos sérüléseket szenvedett. A vizes aszfalt elnyeli a fényt, a szembejövők lámpája elvakítja a sofőrt, aki sokszor még egy másik közlekedési szituációra figyel, nem a zebrára. Ha a gyalogos ráadásul sötét ruhában megy át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, nehéz elkerülni a balesetet. Éppen ezért ilyen ködös-esős időben minden közlekedőnek a szokásosnál is sokkal figyelmesebbnek kell lennie – hangsúlyozza Kovács Miklós alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője. A szakember tanácsokat is adott.

– A gyalogosok a saját biztonságukért sokat tehetnek azzal, hogy fényvisszaverő csíkot tesznek a ruházatukra. Még a zebrára lépés előtt is sokkal óvatosabbnak kell lenniük, számolniuk kell azzal, hogy az autós nem látja őket. Éppen ezért érdemes megvárni, bármilyen furcsán is hangzik ez, hogy szemkontaktust vegyenek fel a sofőrrel, így lehetnek biztosak abban, látják őket. Gyakran előfordul, hogy a gyalogos a kapucni vagy esernyő alól alig lát ki, de lelép a járdáról... – sorolja Kovács Miklós, mire kell figyelni. Persze az autósokon is sok múlik. Nekik akkor is úgy kell a rossz látási viszonyok között megközelíteni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, mintha mindig lenne ott átkelni szándékozó – mert talán van is, csak még nem látszik. Sok helyen nincs kellően megvilágítva a zebra, számtalanszor a körforgalomból való kihajtáskor az autós már másra figyel. A legfontosabb tanács éppen ezért az, hogy ne bízzunk a szemünkben, a vízcseppektől csillogó szélvédő túloldalán bármikor történhet váratlan közlekedési helyzet, amire azonnal reagálni kell.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balfi óvodában járt a Fidelitas mikulás

Pénteken a Fidelitas Soproni Csoportja 35 darab csoki csomaggal lepte meg a Balfi óvodás… Tovább olvasom