Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Két napig tartott a lagzi Ivánban

A környék legnagyobb cigány lagziját rendezték meg szüleik a 16 éves Vass Andreának és vele egykorú párjának, Kovács Dánielnek.
A környék legnagyobb cigány lagziját rendezték meg szüleik a 16 éves Vass Andreának és vele egykorú párjának, Kovács Dánielnek. Az iváni Rózsa utcában már egy héttel ezelőtt elkezdődött a sütés-főzés, a sátrak felállítása. Három disznó, százötven csibe, ötven kiló marhahús, száz kiló pulyka került a cigány konyha szerint feldolgozva, sütve-főzve az asztalokra. Italokból sem volt hiány: 150 üveg whisky, 100–100 üveg vodka és konyak, 150 láda sör, 400 palack szekszárdi merlot és badacsonyi olaszrizling oltotta a meghívottak szomját.

Az ifjú párt – akik még nem érték el a nagykorúságot, ezért hivatalos házasságkötésre nem kerülhetett sor – lovas hintó vitte végig a falun, hogy a fatimai Szűz Mária tiszteletére emelt kápolnában kérjék Isten áldását. Visszatérve a Rózsa utcába, már javában játszott a varázslatos hangulatot teremtő szekszárdi Pere zenekar.

Az asztalokon jégbe hűtött italok, csillogóan tiszta poharak, gyümölcsök várták a násznépet. A fiatalok a számukra épített „trónuson" foglaltak helyet, ide járultak a vendégek ajándékaikkal. Az örömapa minden családot külön fogadott a hosszú sátorsor elején, majd egy koccintás után ő vezette a gratulálókat a fiatalokhoz. Előtte azonban a zenekarnál megálltak, hogy név szerint is köszönthessék őket. Munkája volt bőven, mert közel ötszázan érkeztek a jeles eseményre, nem csak Ivánból és a környékbeli településekről, de szinte a Dunántúl egészéről. Közben szólt a zene, többen táncra perdültek.

Andrea – aki két hónapos terhes – a meghatottságtól alig tudott szóhoz jutni, csupán annyit mondott, ez a nap örökre emlékezetes marad számára. Dániel rajongva nézte párját, látszott, úgy érezte: övé a környék, vagy talán a világ legszebb cigánylánya.

Az örömapa, Vass Tibor, a helyiek vajdája büszkén, ugyanakkor meghatottan mesélte el, amikor a fiatalok megismerkedtek egymással, megbeszélték, ha később is együtt maradnak, csak úgy adja egyetlen lányát – bármi történjen is –, ha megrendezik a lagzit. Így aztán, amikor kiderült, hogy „történt valami", akkor a két család leült és megbeszélték a részleteket. Annál is inkább, mert számításaik szerint közel nyolcmillióba került a lakodalom.

Az asztalok roskadoztak a finomabbnál finomabb étkektől és a hangulat éjfélkor, a hagyományos menyasszonytánccal ért a csúcspontra, de a vigadalom reggelig tartott, hogy egy kis pihenő után vasárnap is folytatódjon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőszéplakon és Petőházán is újráznának

Fertőszéplak polgármestere három választást nyert meg két teljes ciklusa alatt, Petőházán pedig több… Tovább olvasom