Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Két hétig nem volt szén

Kistérség - Jelentősen, mintegy tíz százalékkal drágult a szén a Tüzép-telepeken. A fa ára egyelőre változatlan, köbméterenként mintegy tízezer forintot kérnek a kereskedők. Sopronban, illetve a városkörnyéki Tüzép-telepek többségében nem lehetett szenet kapni az elmúlt két hétben.
Információink szerint a hiány fő oka az volt, hogy a cseh nagykereskedők kivártak. Megvárták, miként alakul a kereslet és kínálat, és ezt követően határozták meg az árakat. A két ünnep között azonban helyreállt a rend. A vásárlók viszont keserűen vették tudomásul: az idei télen sem maradt el az áremelés.

– Egészen december közepéig a tavalyi árakon értékesítettük a szenet – mondta el Feketéné Kiss Klára, a fertődi FEKI Tüzép vezetője. – Most már 8–10 százalékos áremelkedésre kényszerültünk. Így egy mázsa cseh szén ára 2750–2900 forint között mozog, a cseh brikett 3400, a lengyel fekete extraszén pedig 3700 forintba kerül mázsánként. Fából a „konyhakész" vegyes tölgy és cser mázsája egységesen 2500 forint. Az, hogy csökken a fa iránti kereslet, annak is betudható, hogy egyre több fa kerül ki a magánerdőkből, illetve a fűrészüzemek mind nagyobb arányban értékesítik a hulladékot.

Feketéné Kiss Klára szerint megállhat az a folyamat, amely szerint a gáztüzelésről áttérnek a szénre és a fára, ugyanis aki akarta, már lecserélte a gázkazánját. Legalábbis idén eddig új vásárló nem nagyon érkezett, a régiek viszont megmaradtak.

A fát tekintve eddig nem volt jelentős áremelkedés térségünkben. A tölgy egy köbméterérért tízezer forint körüli összeget kérnek a kereskedők. Minderre azonban még rájön a szállítási költség, amely köbméterenként újabb ezer-kétezer forint pluszkiadást jelent. A fabrikett tonnája pedig 35 ezer forint. Intő jel lehet azonban, hogy a Pilisben egy köbméter akácért és tölgyért akár 18–20 ezer forintot is kérhetnek a kereskedők. Így már csak idő kérdése, hogy nálunk mikortól emelik fel a tűzifa árát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újévi koncert a Lisztben, soproni szólistával

Koncert - A soproni Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban Újévi koncertet rendeznek… Tovább olvasom