Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Két hegyközség egy központban

Sopron és környéke - Egy helyen, a Kölcsey utcában lesz május elejétől a Soproni borvidék két, összevonásokkal létrejött hegyközségi tanácsának székhelye.
– A Soproni borvidék nyolc hegyközségéből két hegyközség alakult – mondta Molnár Tibor, a Soproni borvidék hegyközségi tanácsának elnöke. – A Sopron–Fertő mentihez csatlakozott a Fertő-parti és a fertőrákosi, összesen mintegy hétszázötven hektárt alkotva. A Sopron környékihez a fertőszentmiklósi és a harkai hegyközségek társultak, s így nagyjából hétszázötven hektár összterület jött létre. Ez utóbbinál azonban a beolvadási közgyűlést csak a közeli hetekben tartják meg. Ugyanakkor immár nem kötelező hegyközségi tagnak lenni azoknak, akiknek szőlőterülete nem haladja meg az ezer négyzetmétert. Akik viszont szőlőjüket felvásárlóknak adják el, illetve nem csak magánhasználatra készítenek bort, a hegyközségi tagság továbbra is kötelező, területnagyságtól függetlenül.

– Májusra elkészül a Corvinus Egyetem számítástechnikai tanszékének munkatársai által készített hegyközségi adatbázis, onnantól kezdve a Kölcsey utcában lesz a központ – folytatta Molnár Tibor. – Akiknek több hegyközségnél volt szőlőjük, azok már egy helyen intézhetik adminisztrációs ügyeiket. A hegybírók azonban a falvakban is tartanak majd fogadóórákat. Ők az eddigi részmunkaidő helyett főállásban látják el munkájukat. Díjazásukat – a negyven százalékra csökkentett állami támogatás mellett – a szőlőterületek, illetve szőlő- és a borfelvásárlás felemelt járulékaiból fedezzük. A hegyközségek az utolsó közgyűléseiken már megszavazták a szőlőterületek utáni járuléknövekedést (70 fillér/négyzetméter), a szőlő és a bor felvásárlási járuléka viszont nem változott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bemutató: Nem élhetek muzsikaszó nélkül

Sopron - Szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a soproni Petőfi Színház közönsége Móricz Nem… Tovább olvasom