Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Két év a várakozási idő

Két év a várakozási idő a tb-ellátás keretében igényelhető fogszabályozási szakellátásban. Ezen felháborodva egy soproni szülő már a miniszter asszonynak fogalmazott levelet.
illusztráció
„ Kislányom, Ildikó 15 éves, most kezdett el az egyik felső foga kissé kifelé állni. Ahogy egy rendes szülőhöz illik, elvittem az orvoshoz, aki megállapította, hogy nagyon szép a fogsora, de mélyharapása van az ominózus felső fog miatt. Ajánlotta a fogszabályozást" – kezdte levelét Várnai Gabriella, amit Csehát Judit miniszter asszonynak fogalmazott.

A történetben eddig nincs semmi rendkívüli, a folytatásból viszont kiderül, miért ragadott tollat az anyuka. Már telefonon is nehéz volt elérnie a tb-ellátás keretében fogszabályozással foglalkozó szakembert, akitől megtudta, sajnos hosszú a várakozási idő. Legalább két év...

Divat a szép fogsor

Sopron a fogorvosok városa, már csak ezért is furcsa, hogy a gyerekek fogszabályozását egyetlen orvos látja el a szakellátásban. Dr. Hollósi Kornélia viszont elmagyarázta az okokat: – Egyrészt más nem vállalta, másrészt nyilvánvaló anyagi okai vannak. Én közalkalmazottként, a saját rendelőmben végzem ezt a munkát, közalkalmazotti fizetésért. Hogy miért? Mert szeretem... – mondta el a doktornő. A helyzet azonban, mint megtudtuk, ennél bonyolultabb. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a lakosság arányához mérten óraszámban szabályozza az általa finanszírozott fogszabályozást. Az OEP erre köt szerződést a kórházzal, az pedig a szakvizsgával rendelkező orvossal. A soproni óraszámok ki vannak töltve, de az igény jóval nagyobb. Manapság nagy divat a szép, szabályos fogsor, a tinédzserkorúak nem restellik a kezeléseket és az átmenetileg „fémessé" váló mosolyt sem.

– Egyetlen megoldás létezik: ha az önkormányzat hozzájárulásával a kórház kezdeményezi a kapacitás, vagyis az óraszám bővítését. Ezt meg is kell tenni – tudtuk meg Palotai Györgytől, a polgármesteri hivatal oktatási és egészségügyi irodájának vezetőjétől.

Hatalmas árkülönbség

Miután ez az OEP számára többletköltséggel jár, nincs garancia arra, hogy Sopron meg is kapja, amit kér, holott nagy szükség lenne legalább még egy szakorvosra. Addig is az előrelátó szülők némi túlzással már a gyerek fogváltása idején bejelentkeznek fogszabályozásra, hiszen mire igazán szükség lesz a két-három éves kezeléssorozatra, éppen sorra kerülnek. A tehetősek persze „maszek" fogorvoshoz is vihetik a gyereket, de a különbség nagy: míg az állami betegellátás keretében 5–40 ezer forintba kerül a fogszabályozás, a magánrendelőkben 100–200 ezer forint egy szép és egészséges mosoly ára.

Privát rendelőkben

Sopronban négy-öt orvos vállal privát fogszabályozást, többségük csupán részmunkaidőben. – Türelem kell ehhez a munkához, ami nem olyan látványos, mint sok más szakmai feladat – mondta el érdeklődésünkre dr. Rehák Gizella. A szakember szerint anyagilag sem túl jövedelmező a fogszabályozás, azok tudnak megélni belőle, akik csak ezzel foglalkoznak, s megfelelő számú pácienst fogadhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több irat még hiányzik

Nem fogadta el a felügyelőbizottság a Domb Gazdasági Tanácsadó Rt. éves beszámolóját. A… Tovább olvasom