Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Kész tervek a Barlangszínházra

Fertőrákos - Fűthető székek, teljesen új színpadtechnikai rendszer, a színészeknek kényelmes öltözők, fogadóépület és témapark – néhány elem a Barlangszínház átalakításának tervéből.

A kivitelezés össz- költsége mintegy 1,2 milliárd forint, ebből több mint egymilliárdra adtak be pályázatot. A fejlesztési tanács támogatja azt, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza döntését. Az építési engedélyezési eljárás mindenesetre már elkezdődött.

Az utóbbi években egyre sürgetőbbé vált a fertőrákosi Barlangszínház átalakítása és a rendkívüli adottságokkal bíró kőfejtő megújítása.

Józsa Dávid vezetőépítész szerint meg kell őrizni a hely természeti értékeit, látványos turisztikai attrakciót kell létrehozni hosszú távon is gazdaságosan.
Józsa Dávid vezetőépítész szerint meg kell őrizni a hely természeti értékeit, látványos turisztikai attrakciót kell létrehozni hosszú távon is gazdaságosan.

Nyaranta a színházban csupán tíz körüli előadást tartottak és a kőfejtőt látogató turisták száma is rohamosan csökken. Annak ellenére, hogy a helyszín Európa-szerte is egyedülálló, elsősorban összefogás és anyagi források hiányában mégsem tudták igazán kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. A színház nézőtere még nyáron is meglehetősen hideg, szezonon kívül pedig egyáltalán nem lehetett bemutatókat tartani és a barlangnak is csak kis része volt látogatható. A soproni Józsa Dávid vezette építésziroda 2007-ben készítette el a felújítás fő koncepcióját. Az akkori elképzelések mostanra nyerték el végleges formájukat.


– A Barlangszínház és a kőfejtő átalakítását három fő elv alapján képzeljük el: megőrizni és kiemelni a hely természeti értékeit és történelmét, egész évben nyitva tartó látványos turisztikai attrakciót létrehozni, valamint hosszú távon gazdaságosan üzemeltethető konstrukciót teremteni – mondta el a Kisalföldnek Józsa Dávid vezetőépítész. – A tervek szerint átalakul a parkoló, elkészül az ide érkező látogatók színvonalas fogadását biztosító látogatóközpont étteremmel és kávézóval. A fejlesztés új eleme, attrakciója a felszínen és a barlangbelsőben kialakítandó témapark. Itt interaktív módon mutatjuk be a tájegység és a kőfejtő történetét, annak szépségeit, egy tizenötmillió évre visszatekintő, az egykori őstengert is megidéző időutazáson keresztül. Mindezt a színház átalakítása teszi lehetővé, mivel az új koncepcióban felszabadul és látogathatóvá válik az eddig elzárt, monumentális oszlopcsarnok. A tervek szerint a színházi évadot is kitolják, májustól szeptemberig lehet majd előadásokat tartani. A nézőtér nagysága nem növelhető, de teljes mértékben megújul a színpadtechnikával együtt és korszerűsítik az öltözőket is. Fűthetőek lesznek a székek, továbbá a mostani hideg huzat sem éri majd a nézőközönséget.

A Fertő-táj e meghatározó elemének megújítását a soproni önkormányzat vállalta fel, így a projekt egy előremutató kistérségi összefogásnak is tekinthető. A kivitelezés teljes költsége mintegy 1,2 milliárd forint, ebből több mint egymilliárdra adtak be pályázatot. A fejlesztési tanács támogatja a pályázatot, a kormány várhatóan még ebben a hónapban meghozza döntését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Csak egy szikra kell...˝

Egyes roma vélekedés szerint ˝csak egy szikra kell˝ ahhoz, hogy ivánon robbanjon a felgyülemlett feszültség. Tovább olvasom