Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Késik a tavasz, ''várakozik'' az ingatlanpiac

Óvatosak a lakáspiaccal foglalkozó szakemberek: némi élénkülésről beszélnek ugyan, ám a vásárlók körében még nincs igazi „tavaszi hangulat”. Győrben több száz eladatlan lakás vár gazdára és sorra-rendre újabbak épülnek, ez talán hatással lesz az árakra.
Érdemes kicsit körülnéznünk az interneten az egyik győri oldalon. Annyit mondjunk róla, hogy üzemeltetője nem ingatlaniroda. Informatikai cégként beavatkozás nélküli találkozási teret biztosít lakáseladó és lakásvásárló között. Nem kíván lakáspiaci körképet festeni vagy trendeket felfedezni, csak és kizárólag egzakt számadatokra támaszkodva tényeket közöl. Rendszerében jelenleg 13 építő kínálja 136 új építésű lakását. Egyéb hirdetési fórumokat is figyelve megállapítható, hogy még kb. 4–5 építő cég lehet, aki nem csatlakozott. Ez azt jelenti, hogy a győri cégek kb. 70 százaléka használja ezt a győri lakáskínálatot összefogó rendszert. A nagy projektek, pl. Víziváros, Városrét, százas nagyságrendű lakáskínálata nem szerepel az adatbázisban, a számokat tehát így kell érteni.

Nőtt az érdeklődés

Februárban a 30 ezer feletti lakásadatlap-megtekintések megoszlása szerint új építésű lakást 33 százalék, használt lakást 59 százalék, albérletet 8 százalék nézett a lakáskeresők közül. A tavaly év végi (szeptember-október-novemberi) aktivitáshoz képest, leszámítva a decemberi „nyugalmat", a januári és februári rendszerhasználtság 42 százalékkal emelkedett.

Az oldal látogatói közül akik eddig válaszoltak a véleménykutatásra, csaknem ötven százalékban új lakás vásárlása előtt állnak, ezért böngészik a kínálatot. Durván a negyedrészük lakást szeretne vásárolni, de úgy ítéli meg, hogy valószínűleg csak használtra lesz lehetősége. Egy kisebb rész tervezi a lakásvásárlást, de csak egy-két év múlva.
A győri polgármesteri hivatal építéshatósága tavaly összesen 441 jogerős lakásépítési engedélyt adott ki új lakásra. Az internetes oldal adatbázisában jelenleg 135 új építésű lakás (a már említett nagyprojektek kivételével), 194 használt lakás és 51 albérlet szerepel a kínálatban.

Kisebb alapterület

A legtöbb új eladó lakás (44) Ménfőcsanakon van. A sorban következők: Révfaluban 29, Nádorvárosban 26, Szigetben 16, a többi az egyéb városrészekben. Alapterület szerint a legtöbb (42 db) a 41–55 négyzetméter közötti, a legkevesebb, mindössze 9 a 40 négyzetméter alatti. Országos jelenség egyébként, hogy a vásárlók zöme a kisebb alapterületű lakásokat keresi, vagyis ezeket a legkönnyebb eladni – nyilván az áruk, illetve későbbi fenntarthatóságuk miatt. Szerkezetkész ár szerint Győrben a legtöbb eladásra váró lakás 10–15 millió forint közötti (47 db), 10 millió forint alattiból 21, 15–17 millió forint közöttiből 19 van az adatbázisban, 21 millió felettiből 6.

Használt lakásból a legtöbbet Szabadhegyen (25), Nádorvárosban (24), Adyvárosban (20) kínálnak, legkevesebbet, mindössze néhányat Győrszentivánon, Újvárosban, Ménfőcsanakon. Legtöbb a társasházi (83), a panellakás (53) és a családi ház (48). Az irányárak szerint legtöbb a 10 millió forint alatti (64) és a 10–15 millió forint közötti (47). De van szép számmal (24) olyan lakás, illetve családi ház, amelynek irányára 25 millió forint fölötti.

Ejtsünk pár szót az albérletekről is. Legtöbbet a belvárosban kínálnak, az egyéb városrészekben nagyjából megegyezők az arányok. Az adatbázisban szereplő 51 kiadó albérletből 13-nak a havi bérleti díja 40–60 ezer forint közötti, csak 10 a 40 ezer forint alatti. De van 11 olyan lakás is, amelyért havonta több mint 100 ezer forintot kérnek.
Ennyit tehát az adatokról, amelyek mindenképpen jellemzők a győri lakáspiacra. Az országos helyzet sem más az elemzők szerint: több ezer eladatlan lakás, bővülő kínálat, számos új beruházás, engedékeny eladók.

Új lakás, gyenge minőség

A lakáspiacon tavaly sokat lendített a fiatalok lakásszerzését segítő Fészekrakó-program, illetve az úgynevezett Panel Plusz-program. Egyre gyakrabban került szóba viszont a múlt évben az épült új lakások gyenge minősége, illetve hogy az ár és a minőség finoman szólva elkerülték egymást. Új finanszírozási forma is belépett a piacra, a lakáslízing, amelyhez gyakorlatilag nem kell önerővel rendelkeznie a vásárlónak. Ezzel azonban érdemes óvatosan bánni, nem csupán a „szokásos" lakáshiteleknél némelykor jóval magasabb havi kötelezettség miatt. Nemfizetés esetén ugyanis a lízingelő igen gyorsan és könyörtelenül fedél nélkül maradhat, elveszítve az addig befizetett pénzt is. Másrészt maga a lízinget szolgáltató is csődbe mehet, s akkor hasonló a helyzet. Egyelőre úgy tűnik, a lakáslízing-konstrukciók iránt inkább azok érdeklődnek, akiknek már van lakásuk, s egy újabb megszerzését befektetésnek tekintik.

Áfacsökkentés: átengedik

Az eddigi tapasztalatok szerint az idén januárban életbe lépett áfacsökkentés nem jelentett automatikus 4 százalékos árcsökkenést, de sok beruházó valamilyen formában átengedi ezt a különbözetet a vásárlóknak. Szakértők szerint a parlamenti választások májusig kockázati tényezőt, keresletmérséklő hatást jelentenek az ingatlanpiacon. A magyarázat tulajdonképpen egyszerű: a lakást vásárolni szándékozók abban bíznak, hogy a vetélkedő pártok a lakáshoz jutás segítésében, a lakásvásárlási támogatásokban (is) egymásra licitálnak – és erről majd kormányzati pozícióban sem feledkeznek el...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petőfi 1848-ban és azután

Miként magyarázták 1948-ban a csaknem száz éve halott Petőfi Sándor eszméit és miként a XXI.… Tovább olvasom