Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Késik a határátlépési pontok megnyitása

Tíz határátlépési pont megnyitása késik megyénk osztrák határszakaszán.

Az osztrák–magyar határszakaszon 18 új átlépőpont megnyitását tervezik. (Ebből tíz megyénk területére esik.) A két ország között a kormányközi tárgyalások a végéhez közelednek, de még mindig nem írták alá a felek az erről szóló egyezményt. Erre vélhetőleg a tervezett osztrák–magyar közös kormányülésen kerülhet sor, ahol a belügyminiszterek véglegesítik azt a megállapodást, amelyben rögzítik az úgynevezett határátlépési pontok nyitásának feltételeit. A kormányülés időpontja még nem ismert, de várhatóan Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a napokban bejelenti azt.

A több mint egy esztendeje tartó egyeztetés még mindig nem zárult le, információink szerint az osztrák fél halogatása miatt. A megnyitás időpontja folyamatosan csúszik, először nyár végéről volt szó, majd novemberről, a legutóbbi információk szerint jövő év elejétől lehetne ezeket az átkelőket használni. Az egyezményt azonban még nem írták alá, így még ez sem biztos.

Az átkelők megnyitásával a határ két oldalán élők közötti kapcsolatok erősítése, valamint az idegenforgalmi lehetőségek jobb kihasználása a cél. A tervek szerint az új átkelőket csak gyalogosok, kerékpárosok, illetve lovas túrák résztvevői vehetnék igénybe, az autós fogalom előtt ezek zárva lennének.

A határátlépési pontokon csak érvényes úti okmánnyal lehet átlépni. Határőr nem lesz a pontokon, viszont szúrópróbaszerű ellenőrzésre számíthatnak mindkét oldalon az átkelők. A pontokon április 1-je és október 31-e között reggel hat és este tíz, november 1-je és március 31-e között pedig reggel hét és este hét óra között lehet átkelni.

A határátkelők Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) és Rajka,  Féltorony (Halbturn) és Várbalog, Szentmargitbánya (St. Margarethen)  és Fertőrákos, Lépesfalva (Loipersbach) és Ágfalva, Szikra (Sieggraben) és Görbehalomtelep, illetve Görbehalomtelep-Asztalfő, Récény (Ritzing) és Brennbergbánya, Sopronnyék (Neckenmarkt) és  Brennbergbánya-Büdös-kút, illetve Harka, Sopronkeresztúr (Deutschkreutz) és Nagycenk, Füles (Nikitsch) és Sopronkövesd. A tervek között nem szerepel a Jánossomorja és Andau közötti átkelő gépkocsiforgalom előtt való megnyitása, valamint a közelmúltig működött, a hegyeshalmi határállomás újranyitása sem, a régi 1-es úton. Hogy miért maradtak ki ezek az átkelők, arról a Magyar Határőrség nem tudott bővebb felvilágosítást adni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar tudomány őrzi helyét

A magyar tudomány ünnepe nyitányaként Sopronban ismét megrendezték a Széchenyi-emléknapot. Tovább olvasom