Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Késik a cséri beruházás

Soproni térség - Fél évvel meghosszabbították a soproni Harkai úti hulladéklerakó működési engedélyét. Ez azért fontos, mert még nem jelent meg az a pályázat, amelyből finanszíroznák a 45 település hulladékát kezelő projekt megvalósítását.

Viszonylagos a csend a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Rendszer körül. Az elmúlt időszakban azonban több jelentős változás is történt. Mint arról lapunkban már többször beszámoltunk, negyvenöt település úgy döntött, hogy közösen oldják meg a hulladék kezelését, illetve elhelyezését. Ennek keretében Cséren épül egy lerakó, kiváltva a soproni Harkai útit. A 8–10 milliárdba kerülő beruházás nagy részét támogatja az Európai Unió, valamint a magyar állam. Havas András, a soproni önkormányzat fejlesztési ügyekért felelős alpolgármestere lapunknak elmondta, a projekt bekerült az úgynevezett KEOP kiemelt nagyprojektjei közé, konkrét döntés azonban még nem történt. Miként a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez szükséges kritériumok sem jelentek meg. (Információink szerint szeptemberben írják ki a pályázatot és még ebben az évben elbírálják. Optimális esetben jövő év elején kezdődhet meg a tényleges kivitelezés.)

– E szerint még nem tudjuk, mekkora lesz az önrész – tájékoztatott az alpolgármester. – Eredetileg tízszázalékos saját erővel számoltunk, ez a szám a jövőben biztosan emelkedni fog. A projektet két részre bontották. Így külön kellett választani a hulladékgazdálkodási rendszert, valamint a már nem működő lerakók rekultivációját. Az unió nem ad támogatást az úgynevezett inert hulladék, azaz a törmelék elhelyezésére, ezért ez kikerült a projektből. A többi azonban nem változott, így megépülnek az átrakók, a válogató, a hulladékudvarok, valamint a hulladékszigetek, és teljes körűvé válik a szelektív hulladékgyűjtés is.

– Tudjuk, az idő sürget, hiszen alig több mint egy éve lesz a kivitelezőnek – folytatta az alpolgármester. – A Harkai úti hulladéklerakónak 2008 végéig szól a működési engedélye. A környezetvédelmi hatóság ugyanakkor fél évvel meghosszabbította a telep engedélyét. Azaz a projekt is hat hónapos haladékot kapott.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mithras-fesztivál Fertőrákoson

Fertőrákos - Pénteken kezdődik a Fertőrákosi Mithras Fesztivál programja. 18 órakor találkozó a… Tovább olvasom