Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Késhet a fertőrákosi Barlangszínház felújítása

A Regionális Fejlesztési Tanács (RFT) legutóbbi ülésén bár elfogadták a fertőrákosi Barlangszínház felújítási támogatását, a beruházás fél évet is csúszhat.

Az irányító hatóság elé ugyanis formai hibás határozat kerül.

Minden a tervek szerint alakult, azaz szerdáig elérhető közelségben volt a fertőrákosi Barlangszínház felújítása és átalakítása. A soproni önkormányzat múlt héten csütörtökön határozott arról, hogy vállalják a pályázati kiírás feltételeit, és tíz évig biztosan üzemeltetik a létesítményt.

A kormánydöntés előtt azonban a Regionális Fejlesztési Tanácsnak is határoznia kellett. És ekkor fordulatot vett az ügy.

Az RFT egy csomagban tárgyalta a fertőrákosi Barlangszínház, a körmendi Batthyány- várkastély, a keszthelyi Festetics-kastély, valamint a fertődi Esterházy-kastély pályázatát. A teljes igényelt összeg 6,5 milliárd forint volt, az elosztható keret viszont 4,8 milliárd. Így megoldást kellett találni arra, hogy a pénzszűke ellenére megindulhassanak a fejlesztések.

Balogh József (MSZP), az RFT elnöke javasolta, a kormány elé a teljes fertőrákosi és fertődi, valamint a keszthelyi projekt első ütemét terjesszék fel. Igaz, ebből kimaradt volna a körmendi kastély, viszont a pénzügyi kereten belül maradtak volna, és a fennmaradó közel egymilliárd forintot egy másik alapba csoportosították volna át. A második változat szerint meghatározták volna a pályázatok sorrendjét, amelyben szintén a Batthyány-várkastély lett volna az utolsó.

Fejlesztési terv: A projektek közül a fertőrákosi az egyetlen, amely teljesen előkészített.
Fejlesztési terv: A projektek közül a fertőrákosi az egyetlen, amely teljesen előkészített.

A körmendi polgármester ezzel nem értett egyet és egy harmadik ötlettel állt elő, miszerint csak a csomagot szavazzák meg, a sorrendet ne. Tudni kell, ez esetben formai okok miatt az irányító hatóság újratárgyalásra visszaküldi az RFT-nek a döntést. A megjelentek 13–9 arányban mégis ezt fogadták el. Fodor Tamás, Sopron polgármestere is a körmendiek javaslatát szavazta meg.

– Komolyan vettem Fodor Tamás nyilvánosan elmondott véleményét, amely szerint fontos számára a Barlangszínház felújítása – nyilatkozta a Kisalföldnek Kránitz László (MSZP) országgyűlési képviselő. – A támogató szavazáskor soproniként viszont egyedül maradtam. Döbbenetes volt látni, hogy Sopron polgármestere a munkálatok mielőbbi megkezdéséhez szükséges döntést nem szavazta meg. Pedig a felesleges köröket meg lehetett volna spórolni. A projektek közül a fertőrákosi az egyetlen, amely teljesen előkészített. Több milliárd forint érkezhetett volna a térségbe, úgy tűnik, ez Sopron számra nem fontos. A régióban erre a célra fordítandó forrás véges, azaz nem lesz több. Hiú ábránd, hogy további pénzeket lehetne előteremteni a megnevezett fejlesztésekre.

– A kormányoldal azt állítja, hogy lehívhatók az uniós források, ám szinte mindegyik kiírás során forráshiányra hivatkoznak – nyilatkozta a Kisalföldnek Fodor Tamás. – Ez esetben sem az történt, hogy a beruházások megvalósításához hiányzó összeg előteremtésére tettek volna javaslatot, hanem el akartak vonni a térségtől egymilliárd forintot.

A soproni projektet nem érte hátrány, hiszen a legmagasabb szakmai pontszámot kapta a bírálati szakaszban, és minden változatban első helyen javasolják a megvalósítást. Ha ezek után nem kapná meg a felújításhoz igényelt összeget, annak egyértelműen politikai okai lennének.

Olvasóink írták

 • 3. nemMindegy 2009. október 07. 15:45
  „NO COMMENT!!
  "köszönjük"”
 • 2. TancsKaszabell 2009. október 02. 18:45
  „Kitől akartak elvonni,tőlünk,Soprontól ? Nem !
  Mert akkor érteném azt amit a polgármester úr tett.De így sajnos nem értem.
  Talán,.......központi utasítás .......de ezt nem szívesen hiszem el.

  Nem is tudtam,hogy a polgármesterünk ilyen gavalléros figura,az igazság bajnoka,csak éppen azzal nincs tisztában,hogy számára kötelezően kinek az érdekeit kellene képviselnie !

  Eszembe sem jut a Körmendieket elmarasztalni hiszen ők csak érdekeiket képviselték.

  Mi is történt itt ? Miről van szó végül is ?Mi az indítéka a mi polgármester urunknak ?
  Hát nem is a szomszéd tehenére vonatkozó tisztességtelen kívánságról...
  Hát ez még csak nem is nyilvánvalóan pártérdek...
  Hát akkor ezt nem is értem mi ez ?!

  Eszembe jutottak a vádaskodásai mert tudomásom szerint a másik oldalról soproni képviselő
  nem követett el hasonlót.Ő megtette azt amivel másokat csak vádolt.

  Polgármester Úr !
  Ha erre kérni kell az már maga a csőd.De hát ide jutottunk,és ebben nem kis szerepe van önnek.
  Mégis csak arra kérem,gyorsan döntse el ,hogy ön kivel van igazából !”
 • 1. egysoproni_ 2009. október 02. 17:33
  „No comment

  "...A támogató szavazáskor soproniként viszont egyedül maradtam. Döbbenetes volt látni, hogy Sopron polgármestere a munkálatok mielőbbi megkezdéséhez szükséges döntést nem szavazta meg. Pedig a felesleges köröket meg lehetett volna spórolni. A projektek közül a fertőrákosi az egyetlen, amely teljesen előkészített. Több milliárd forint érkezhetett volna a térségbe, úgy tűnik, ez Sopron számra nem fontos. A régióban erre a célra fordítandó forrás véges, azaz nem lesz több. Hiú ábránd, hogy további pénzeket lehetne előteremteni a megnevezett fejlesztésekre. ..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz: Pártmarketing helyett a betegellátást fizesse a város

Az Erzsébet-kórház tulajdonosa az önkormányzat, és a tulajdonos felelőssége forrást biztosítani a… Tovább olvasom