Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Késésben a nemzeti emlékhely

Sopron–Balf - A tervek elkészültek, a képzőművészeti lektorátus elfogadta, már csak a megígért támogatási összeg egy része hiányzik, hogy elkészülhessen a balfi nemzeti emlékhely új szoborcsoportja. Májusban nemzetközi konferenciát rendeznek Szerb Antal halálának helyszínén.
Az eredeti elképzelések szerint tavaszra készült volna el az az új szoborcsoport, amely Szerb Antalnak és társainak állít emléket Balfon. (Mint ismert, az eredeti, 1968-ban felavatott bronz emlékművet évekkel ezelőtt ellopták.) A Holokauszt Dokumentációs Központ kezdeményezésére egy új nemzeti emlékhely kialakítását tűzték ki célul, hiszen a településen és környékén sokan haltak meg a munkatáborokban, s jeltelen tömegsírba temették őket. Az emlékmű elkészítésére Kutas László kapott felkérést, az építészeti terveket Winkler Barnabás készítette.

A balfi nemzeti emlékhelyet Kutas László szobrászművész és Winkler Barnabás építész készíti. Fotó: Magasi Dávid
A balfi nemzeti emlékhelyet Kutas László szobrászművész és Winkler Barnabás építész készíti. Fotó: Magasi Dávid

– Az új emlékmű elkészítése – az anyag és a kőfaragók munkadíja – közel 15 millió forintba kerül – mondta Kutas László. – Sajnos a megígért támogatásnak csak egy része áll rendelkezésünkre, de ígéretet kaptunk, hogy a kormányzat is hamarosan teljesíti vállalását. Az új szoborcsoport nem a Szerb Antal-emlékmű helyén lesz, hanem attól néhány méterre. Az ember magasságú zsidó sírkövek sora a templom felé dőlve sorjázik majd az emelkedőn, mintegy szimbolizálva az erőltetett menetet, amely halállal végződik. A templom kerítésénél, ahol egy emlékoszlop is áll, ugyanis egy tömegsír van.

Az új nemzeti emlékhelyhez Balfon egy állandó kiállítás is kapcsolódik, s a látogatókat információs anyagok segítik a tájékozódásban, és hogy mi is történt itt a második világháború vége felé. Május 22–23-án nemzetközi konferenciát is rendeznek, mert a „balfi túlélőket"
Mauthausenbe hajtották gyalogmenetben. A nemzeti emlékhely kialakítását támogatja – nettó hárommillió forinttal – a soproni önkormányzat, s vállalták a kertészeti munkák elvégzését is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítanák a templomot

Sopronhorpács - Felújítanák Sopronhorpácson a templomot. A település kulturális értékeit interaktív… Tovább olvasom