Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kérvényezik az iskola átvételét Fertőrákoson

A fertőrákosi német nemzetiségi önkormányzat úgy döntött, kérvényezi a helyi általános iskola működtetésének átvételét.

– Nehézkesen működik az általános iskolánk, amióta állami fenntartású. Minden apróság, legyen az kréta- vagy egy égőbeszerzés, hosszas utánajárást igényel – sorolta Palkovits János polgármester, aki a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke is egyben.

– Tudomásunkra jutott, hogy Kópházán az ottani horvát önkormányzat tavaly szeptemberben átvette az iskolát. Ellátogattunk hozzájuk, s ők szívesen beszámoltak a tapasztalataikról. Minden tekintetben kedvezőnek ítélték a változást, a Kliktől való leválást, az önállóság adta lehetőségeket. A kópházi iskola a horvát önkormányzat révén az egyházi és alapítványi besorolásba került.

A fertőrákosiak remélik, az iskola az új tanévet már a német önkormányzat égisze alatt kezdheti meg. Felvételünk az alsósok nagyszünetében készült, középen Palkovits János és Babosné Fritz Júlia. Fotó
A fertőrákosiak remélik, az iskola az új tanévet már a német önkormányzat égisze alatt kezdheti meg. Felvételünk az alsósok nagyszünetében készült, középen Palkovits János és Babosné Fritz Júlia. Fotó


A finanszírozás konkrétabbá vált, mint amikor a nagy közösből kapták a pénzt. Most tanulónként éves szinten százhatvanezer forint működési költség jár az iskolának, ráadásul a nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézmények havi bontásban kapják a pénzt az államkincstártól. Mindez átláthatóbbá és kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodásukat. Az ottani elégedettség, a nyugodt tantestületi légkör meggyőző volt a számunkra, hogy mi is erre az útra lépjünk.

– Másfél évtizede német nemzetiségi iskolaként működünk, s régóta jó a kapcsolatunk a német, illetve a települési önkormányzattal. Örülünk, hogy mind a két önkormányzat figyel ránk és ilyen módon is igyekeznek segíteni – mondta Babosné Fritz Júlia, a százhuszonnyolc tanulót oktató fertőrákosi iskola vezetőhelyettese.

Az iskolában a hét elején tartották az alkalmazotti, illetve a szülői munkaközösség véleményezését a témában. Mindkét szervezet egyhangúan támogatta a kezdeményezést, az átszervezést. A német nemzetiségi önkormányzat a napokban elküldte kérelmét a Kliknek, az államkincstárnak és a minisztériumnak. Remélik, az iskola az idei szeptembert már a német önkormányzat égisze alatt kezdheti.

– Mi csak örülnénk a változásnak, mert ezáltal a tárgyi és személyi feltételek jobbá válnának, mindez színvonalasabb oktatást eredményezne. A férjem is ebbe az iskolába járt, ahová most a lányunk, Diána. Bizakodva várjuk a fejleményeket – említi Gelencsérné Varga Renáta szülő.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnepre és külföldi szereplésre készülnek

Május utolsó hétvégéjén lesz a Soproni Borünnep, amely rendezvénysorozatot a fúvósok indították… Tovább olvasom