Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kereskedők versenye a gabonáért

A magyar mezőgazdasági nagykereskedők jelenleg akár negyvenezer forintot is fizetnének egy tonna búzáért. A verseny megkezdődött, ugyanis eddig folyamatosan nőtt az exportra kerülő gabona ára.

Európa egy részén eddig meglehetősen rosszak a búza termésátlagai. A nagy termelők, Olaszország, Románia, Bulgária behozatalra szorulnak. Magyarországon a terméshozamok eddig az átlag alattiak, de így is jelentős készleteket lehet exportálni. Ez pedig átszervezheti a piacot. A kereskedők tehát versengnek a búzáért, ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy térségünkben tíz évvel ezelőtt négy, jelenleg tizenöt felvásárló működik. A termelők mindenképpen jól járnak, hiszen évek óta nem volt ilyen kiugróan magas – tonnánként negyvenezer forint – a búza ára.

A feldolgozóknak, vagyis a malmoknak és a takarmánykeverőknek nincs választási lehetőségük,
a búzát kénytelenek megvásárolni a mostani magas áron.

– A kereskedők egy része óvatos és közvetlenül a malmoknak szeretné értékesíteni a gabonát – mondja Csordás S. Tibor, a Pannonmill Zrt. vezérigazgatója.

– Ezen a magas árszinten a spekulációval nemcsak nyerni, hanem veszíteni is lehet. Valóban sokan keresik és érdeklődnek a jó minőségű gabona után, de kevés a tényleges vevő. A jelenlegi magas forint nem kedvez a kivitelnek. A mostani időszak egy tanulási folyamat, amikor az eladók és vevők tartósan több évre előre próbálják megtalálni a párjukat.
A Kisalföld által megkérdezett kereskedők azt mondják, ha most nagy mennyiséget felhalmoznak a gabonából, az az árak folyamatos emelkedésénél hasznot hoz. Amennyiben viszont kedvező hírek érkeznek a dél-amerikai térségből, előfordulhat, hogy nem tudnak mit kezdeni a készleteikkel.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi menyegző Sopronban

Sopron - Egy németországi nyári táborozás alkalmával ismerkedett össze a soproni Sterlik Nikolett (26) és a madridi Jorge Gonzalo (29). A találkozásból szerelem szövődött, most szombaton pedig már esküvőt tartanak. Amúgy spanyol–magyar módra. Tovább olvasom