Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Keresettek a bölcsődék

Keresettek Sopron bölcsődéi, mindegyik intézménybe több kisgyereket visznek reggelente, mint amennyi a férőhelyek száma.
Keresettek Sopron bölcsődéi, szinte mindegyik intézménybe több kisgyereket visznek reggelente, mint amennyi a férőhelyek száma. Az öt bölcsőde 220 férőhelyére jelenleg 260 gyermek jár, ezért érdemes hónapokkal a tervezett kezdés előtt előjegyeztetni a kicsiket.
Évről évre egyre keresettebbek Sopron bölcsődéi.

A munkahely elvesztésétől való félelem, a lehetőség a gyes alatti teljes munkaidős elhelyezkedésre, vagy az a tény, hogy az anya egyedül neveli gyermekét, fokozott terhet ró a város bölcsődéire. Az intézmények – jóllehet közel húszszázalékos túlterheltség tapasztalható – megfelelnek az igényeknek.

– Egyre nő az igény a bölcsődei helyekre, de helyhiány miatt nem utasítottunk el senkit – mondta el Földháziné Kocsis Zuzsanna megbízott intézetvezető. – A városban öt intézményünk működik, összesen 220 férőhellyel, de az összes létszám jelenleg 260 és további 62 kisgyerek van „várólistán". Folyamatos felvételi rendszerrel működnek a bölcsődék, év közben bármikor be lehet íratkozni, de jó, ha legalább egy hónappal a tervezett kezdés előtt jelentkeznek a szülők. Várakozási idő nincs, előjegyzésben csak azon szülők gyermekei szerepelnek, akik előre gondolkodtak, azaz tudják, hogy mikortól lesz szükségük a kicsi bölcsődei elhelyezésére.

A tapasztalat azt mutatja, hogy az anyukák alaposan körbejárják a lehetőségeket, érdeklődnek, tájékozódnak gyermekük beíratása előtt és végül a személyes benyomások hatására döntenek, melyik intézménybe viszik gyermeküket. Egy csoportban az ideális létszám tíz, de tizenkét kisgyerekkel még fenn lehet tartani a színvonalas munkát, így egy-egy gyermekre megfelelő figyelem jut. Sokan nem tudják, hogy a bölcsőde nem kis óvoda, nálunk a meghatározó a szakszerű gondozási-nevelési feladatok ellátása és a személyes kapcsolat.

A felvételre alapvetően az a három évnél fiatalabb gyermek jogosult, akinek mindkét szülője dolgozik. Ennek bizonyításához munkáltatói igazolás szükséges, illetve az elhelyezés előtt egy gyermekorvosi igazolást is be kell szerezni. Feltétel az is, hogy a gyermek állandó lakhelye Sopron közigazgatási határán belül legyen. Amennyiben a gyermek nem óvodaérett,  a törvény szerint négy éves koráig maradhat bölcsődében. Bölcsődei díj nincs, de a szülőnek étkezési hozzájárulást kell fizetnie. Ez – étkezésenként – átlag bruttó 266 forintot jelent. A szülők – gondolván a kisgyermek otthoni komfortérzetének biztosítására – általában eldobható pelenkát visznek, mivel az intézményi költségvetésből csak a hagyományos, mosható textilpelenkát tudják a gyerekeknek biztosítani.

– A legtelítettebbek általában a kora nyári és a tavaszi hónapok – folytatta Földháziné Kocsis Zsuzsanna.  Azt is elmondta, hogy a beszoktatási időszakban egyszerre egy csoporton belül legfeljebb két új gyermek lehet.

– Nálunk három csoportban a negyven férőhelyre jelenleg negyvenöt kisgyermek jár, de voltak már hatvanan is – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Molnárné Toboz Andrea, a Deák Téri 1. számú bölcsőde vezetője. Itt is nagy hangsúlyt kap a beszoktatási periódus, a kéthetes idő alatt kezdetben egy-egy órát tölt az intézményben a pici.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötödször a pályaválasztásról

Ötödik alkalommal rendezett pályaválasztási kiállítást Sopronban a megyei munkaügyi központ tegnap. A rendezvényen – melyre főként Sopron és környékének nyolcadik osztályosait és középiskolásait hívták meg – szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények és különböző szakmák mutatkoztak be. Tovább olvasom