Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Keresett a szürke marha húsa

Magyarországon jelenleg 9,5 ezerre tehető a teljes szürkemarha-állomány. Az őshonos állat húsa iránt egyre nagyobb a kereslet, de az üzletekben nem lehet kapni. Sopronban és környékén egyre többen foglalkoznak tenyésztésükkel.
A szürke marha akkor értékelődött fel igazán, amikor kiderült: a különböző szarvasmarhafajták egyes betegségei emberre is veszélyesek. A szürke marha húsa viszont elsősorban az állat tartásának köszönhetően biónak számít. Az őshonos magyar állatfajta tartásában, szaporításában a nemzeti parkok járnak élen, de már egyre több magánszemély is foglalkozik velük. A legnagyobb állomány a Hortobágyon található, de számottevő mennyiség van a Fertő–Hanság Nemzeti Park legelőin is. Néhány év óta egy-két étteremben lehet ugyan szürkemarha-húsból készített ételt kapni, de az üzletekben, húsboltokban csak elvétve vehetnek a háziasszonyok. Sopronban hiába kerestük a húsféleségek között, sehol sem találtunk.

A legnagyobb szürkemarha-állomány a Hortobágyon található, de számottevő a mennyiségük a Fertő–Hanság Nemzeti Park legelőin is. Néhány év óta egy-két étteremben lehet ugyan szürkemarha-húsból készített ételt kapni, de az üzletekben, húsboltokban csak elvétve vehetnek a háziasszonyok. Sopronban sehol sem találtunk.
Takács Lajos hentesboltjában sem, de mint a tulajdonos elmondta, ő már többször árult szürke marhát akkor, amikor még vágtak a soproni vágóhídon.

– Külön kiírtam, s mindig gyorsan elfogyott – mondta Takács Lajos. – Az ára ugyanannyi volt, mint más marhahúsé. Az emberek tudják, hogy egészséges a húsa, ezért kedvelik. Nem olyan nagy a kereslet iránta, igaz, ha folyamatosan lenne, többen vennék.
A Perkovátz-házban évek óta szerepel az étlapon szürke marha.
– Mi csak a Fertő–Hanság Nemzeti Parktól vásároljuk a húst – tájékoztatott Perkovátz Tamás.

– A szürke marha hungarikum, s ennek megfelelően magasabb is az ára. Egy kilót 1500 forintért veszünk, szemben az 1000 forintos marhacombbal. A különbséget nem érvényesítjük a fogyasztói árban. A kereslet egyre növekszik, de a hazai állomány még nem olyan nagy, hogy minden étteremben és üzletben lehessen kapni.
A nemzeti park gazdasági osztályvezetőjétől, dr. Jakál Lászlónétól megtudtuk, újabban Szombathelyen vágják a bikákat, hiszen a tehénállományt a szaporulat fenntartása érdekében megtartják. Sopronban és környékén a Perkovátz-házba, az öntésmajori Söntés vendéglőbe és a hegykői Tornácosba szállítanak szürkemarha-húst.
Führer Ernő soproni tenyésztő őrségi szürkemarha-állománya már több mint nyolcvan darab.

„ Az árakban még nem tudjuk érvényesíteni, hogy milyen értékes állat húsáról van szó. Évente mintegy húsz darab bikát adunk le egy celldömölki vágóhídnak. Kilójáért 300 forintot, plusz az áfát kapjuk."
– Abban az esetben, ha egy éven túli bikát szállítunk, és ezt igazolja az uniós előírásoknak megfelelő feldolgozó, akkor állatonként még 35 ezer forintot kapunk, így kilója talán kijön 350 forintra. Ez ugyanannyi, mint a többi marháé.

– Nem véletlen, hogy az üzletekben nem lehet szürkemarha-húst kapni – vélekedik Pethő István vállalkozó, akinek iváni tenyészetében valamivel több mint húsz szürke marha legelész. – Egyrészt kicsi még az itthoni állomány – tehenek nélkül úgy ötezerre tehető –, másrészt pedig külföldre is exportálnak, például Németországba, ahol gyermekélelmiszereket készítenek a kiváló minőségű, egészséges húsból. A tenyésztőket magasabb átvételi árakkal kell(ene) ösztönözni. Akik ma szürke marhával foglalkoznak, inkább csak kedvtelésből, a fajta iránti tiszteletből teszik, s nem az üzlet kedvéért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevés pénz jut a karbantartásra

– Hiányzik a szigetelés, nem lehet becsukni az ajtókat, ablakokat – mutatja Koloszár… Tovább olvasom