Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kérdés a Parlamentben: megvalósulhat-e a Széchenyi–örökség felújítása? - videó

A címbeli kérdést Firtl Mátyás tette fel. Lázár János válasza az volt, hogy igen.
  
A Széchenyi-örökség méltó bemutatása témában és címmel intézett azonnali kérdést Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője Lázár János miniszterhez az Országgyűlésben.

- L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ismertette azt az elképzelést, hogy a térség vonzerejének erősítése céljából egyesítik a fertőrákosi Püspöki palotát, a nagycenki Széchenyi-kastélyt, a soproni Esterházy-palotát és a fertődi Esterházy-kastélyt.

Az államtitkári bejelentésnek a Széchenyi-kastély és örökség jövőbeli sorsát érintő része különösen is fontos: azt a felismerést jelzi, hogy gyors és határozott lépésre van szükség a Legnagyobb Magyar örökségének méltó megjelenítésére, egykori lakhelyén, Nagycenken.

Mi, Sopron vármegyeiek külön is büszkék vagyunk Széchenyi Istvánra.

A reformkor vezéralakja, az egyik legnagyobb formátumú valaha élt politikus gyermekkorát, élete fontos meghatározó, alkotó éveit Cenken és Sopronban töltötte.Ezért is tartjuk kötelességünknek a nagycenki Széchenyi emlékhely és Széchenyi kastély felújítását-, a Széchenyi-örökség és szellemiség rangjához méltó megjelenítését.

Jelenleg a Széchenyi emlékhelyet hat egymástól független fenntartó működteti. A Széchenyi kastélyon az 1970-es évek eleji felújítás óta csak karbantartás történt, a kastély a Széchenyi-szellemiséghez méltatlan állapotban van.

Gróf Széchenyi István egykori lakhelyének felújítása (akár együtt a környékbeli volt Széchenyi-kastélyokkal, birtokokkal, emlékhelyekkel való közös funkció kialakításával), mint támogatandó nemes cél szolgálná azt, hogy méltó nemzeti zarándokhelyként erősítse a nemzettudatot, a nemzetszeretetet az odalátogatókban - mondta a képviselő a Parlamentben.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában megerősítette a kormányzati szándékot, hogy a Széchenyi-örökség a legnagyobb magyar rangjához méltó módon fejlesztésre kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenmillió forint kormányzati támogatást kap egy egyházi iskola Sopronban

2011 és 2014 között csak Sopronban mintegy hetvenmillió forinttal támogatták az egyházak templom… Tovább olvasom