Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Képzőművészeti társaság: alkotó közösségé váltak

Sopron - Kiállításokkal ünnepelte, ünnepli 110 éves fennállását a Soproni Képzőművészeti Társaság. Újkori történetüket 1989-től számítják, ugyanis ekkor kezdhették meg – ismét – önálló működésüket, saját galériával.

A Festőterem adott otthont – június 16. és július 8. között – a Soproni Képzőművészeti Társaság jubileumi kiállításának, a Hotel Lövérben pedig szeptember 3-ig tekinthető meg „A bor filozófiája" című tárlat, amelyen ugyancsak a társaság művészei állítanak ki.

– Az elmúlt 110 év történetét lehetetlen röviden összefoglalni – mondotta Keresztény Richárd elnök. – Mindenesetre ahhoz, hogy ideáig eljutottunk, sok-sok ember önzetlen munkájára volt szükség. A művészek közül kiemelkedő jelentőségű volt az alapításban is közreműködő Steiner Rezső, valamint Králik Gusztáv, Mende Gusztáv, Ágoston Ernő és Gáspárdy Sándor. Az ő nevük nagyon jól cseng a soproni képzőművészetben. Az újraindításban Renner Kálmán, az azóta már elhunyt európai hírű éremművész vállalt nagy szerepet. Az elmúlt 18 évben a Várkerület Galéria kedvelt és ismert kiállító hely lett ahol nem csak a társaság tagjai mutatkozhatnak be.

Az elődök tiszteletére számos emlékkiállítást és emlékülést is rendeztünk. Keresztény Richárd
– 1990-től pedig lehetőségünk nyílt, hogy külföldön is bemutatkozhassanak művészeink, egyéni és csoportos tárlatokon. Hét éven át megszerveztük a Barokk Nemzetközi Alkotótábort, amelyre négy országból érkeztek művészek, hogy együtt alkossanak a soproniakkal.

A Soproni Képzőművészeti Társaság nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy tagjai aktív közösségi életet éljenek. Kirándulások, baráti összejövetelek, a különböző művészeti események együttes látogatása mind hozzájárul ahhoz, hogy többé válhattak, mint egy alkotói kör.

– Úgy érzem, ma már megtiszteltetés, ha valaki közösségünk tagjának mondhatja magát – folytatta az elnök. – A város ismeri és elismeri tevékenységünket, s ez is erőt ad, hogy tovább folytassuk munkánkat.

A 110 éves társaság „A bor filozófiája" című kiállítása szeptember 3-ig tekinthető meg a Hotel Lövérben.
Fotó: M. D.

Horváth Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évre választottak igazgatót Hegykőn

A hegykői általános iskola korábbi igazgatójának, Kocsis Tibornak idén járt le a megbízatása. Az… Tovább olvasom