Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Képzőművészeti fórum és tárlat

A soproni képzőművészek kisfesztiváljaként is értékelhető az a hétvégi rendezvény, amelynek a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ adott helyet. A csaknem félszáz alkotó fórumán bepillantást nyerhettünk a műhelytitkokba is.
Már a megnyitó napján sokan voltak kíváncsiak a Nyitott Ház elnevezésű programra, amelynek keretében negyvenhét soproni képzőművész mutatta be alkotását. A festmények, grafikák, alkalmazott művészeti tárgyak nemcsak pusztán látványukkal vonzották a látogatókat, hanem azzal is, hogy létrehozójukkal személyesen találkozhattak, véleményt cserélhettek a képzőművészetek rajongói. Az élményeket fokozta Sulyok Gabriella grafikusművész filmjeinek szombati bemutatója.

A művésznő csak néhány évvel ezelőtt lépett ki a nagy nyilvánosság elé, legújabb szenvedélyével, a videofilmezéssel. – A hatvanas évek közepén elvégeztem a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakát, de hosszú ideig csak magamnak alkottam kicsiny kamerámmal – mondta a vetítés után Sulyok Gabriella.

A most bemutatott filmjeim is az utóbbi években készültek. Igaz, hogy a rajzművészet jóval humánusabb kifejezési forma, de a film mást tud, amit boldogító érzés volt újra felfedeznem. A kamerával ugyanis az ember behatolhat a műtárgy karakterébe, ebben az esetben a fénnyel rajzolhat, ami új oldalról, más vetületből tárja elénk a képet, vagy a szobrot. Megint új lehetőségeket teremt a művészportré megjelenítése.

Giczy Jánosról olyan filmet készíthettem, amely nem híradószerű dokumentum, hiszen volt idő a lassított mozgás felvételére, így valamiféle időtlenség ült rá a festő arcára. Másik filmemben Nagy Sándor szobrászművészt pedig egy olyan szubjektív vallomásra bírhattam rá, ami egyszeri és megismételhetetlen, csak a kamera eszközével „kicsikarható".

– Különböző technikákkal dolgozó, profi és amatőr képzőművészek találkozója ez a háromnapos eseménysorozat, ami máris nagy érdeklődést váltott ki – magyarázta Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Kht. kulturális igazgatója. – Az alkotókat már november végén felkértük a bemutatkozásra, de végül még az elmúlt hetekben is akadt jelentkező. Annyi bizonyos, lesz folytatás, hiszen úgy tervezzük, hogy a következő alkalommal a fotóművészeknek rendezünk ilyen jellegű fórumot és tárlatot.

Vasárnap délután formabontó rendezvénnyel zárták a három nap eseményeit. Ebben a bemutatóban a zene és rajzművészet találkozott egymással Szepes Péter és Rozmán Zoltán képzőművészek és Sárosi Orsolya, valamint Rajnai Gábor zenészek jóvoltából. A rögtönzött elemekből álló produkció osztatlan sikert aratott a nézők körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már roboghat a szemétvonat

Az ország talán legnagyobb hulladékgazdálkodási konzorciumi szerződését írták alá tegnap a soproni… Tovább olvasom