Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Képtelen történet a soproni társulattal

Képtelen történet címmel játékfilm készül a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó és a soproni Petőfi Színház tagjainak közreműködésével májusban.


Az alkotás producere Pataki András, a leghűségesebb város teátrumának az igazgatója, a rendező Bozsogi János, az operatőr Mike László.
Pataki András producerként az elmúlt években két film létrehozásában
vállalt szerepet.

A Morcogi című ifjúsági tévéjátékot 2008-ban, a
Napfényben fürdő kastély című kisjátékfilmet pedig 2010-ben forgatták le
az ő irányításával.

A Forrás Film produkció együttműködő partnere  mindkét alkalommal a Pápa Televízió volt. A mostani forgatásban is részt vesznek a Veszprém megyei tévések.

Pataki András elmondta: a Magyar Holokauszt Emlékévhez csatlakozva visznek filmre egy olyan valóságos alapokon nyugvó, ám feldolgozásában fikciós történetet, amelynek témája a soha el nem múló emlékezést segítheti.

Hámori András ötlete alapján Németh Ervin írta meg a film forgatókönyvét, amely röviden arról szól, hogy egy pápai származású író festményük hátoldalán zsidó családot ábrázoló fényképet talál. A rajta lévő írásból kiderül, a fotón szereplő szülők hagyták a képet fiúkra. Az író a rejtély nyomába ered. Felkeresi szülővárosát, ahol újabb információkhoz jut.

A legfontosabb támpont a nagynénje naplója, amelyből kiderül, a zsidó pár elcserélte a gyermekét, hogy biztonságban tudják a zsidóüldözés során. Az író tovább kutakodik és megtalálja azt az asszonyt, aki sajátja helyett felnevelte a zsidó fiúcskát.

Az asszonytól megtudja, miért történt a csere, és hogy a volt férje - aki a megszálló németeket is kiszolgáló fasiszta rendőr nyomozóból az ÁVH tisztjévé lépett elő - miként tartotta rettegésben a gyermek vagyonának megszerzéséért. Bár, a történet rejtélyes főszereplője a zsidó fiú, a film cselekménye mégsem az ő életét követi nyomon, hanem a megmentésében részt vevők szemszögéből mutatja be a
holokauszt borzalmait, az emberek sorsa iránt érzett felelősség kérdéseit
vizsgálva.

A játékfilmet májusban és júniusban forgatják le Pápán, Sopronban és
Budapesten. A főszereplő a Kossuth-díjas Bánsági Ildikó, aki mellett a
soproni társulat összes színésze kamera elé áll. A filmet 8 millió
forinttal támogatta a Miniszterelnöki Hivatal Civil Alapja.

Az elkészült alkotást oktatási segédanyagként elektronikus formában minden magyar általános iskola és középiskola megkapja.

A nyitókép illusztráció!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvereket rejtegetett a soproni lakásban, elfogta a TEK a férfit - videó

A Soproni Rendőrkapitányság a 27 éves férfit tizenegy rendbeli betöréses lopással gyanúsítja,… Tovább olvasom