Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Képdigitalizáló segíti a bűnüldözést

Kép- és hangdigitalizáló berendezés segíti mától a Soproni Rendőrség bűnmegelőzési és felderítési munkáját. A korszerű eszköz a bizonyításban is nagy szerepet játszik.

A Soproni Rendőrkapitányságon tegnap mutatták be lapunknak azt a kép- és hangdigitalizáló berendezést, amelyet az Alapítvány a Közbiztonságért közcélú szervezet egy külföldi székhelyű cég alapítványa támogatásából szerzett be és adott át a bűnügyi osztálynak.

– Néhány hetes próbaüzem után helyezzük most munkába a több mint hatszázezer forintot érő berendezést – tájékoztatott Farkas Gábor alezredes, a kapitányság vezetője. – A számítógépből, kép- és hangdigitalizáló egységből, illetve nagyképernyős tévékészülékből álló technika képes akár kockánként feljavítani a bevásárlóközpontok, üzletek, bankok, pénzváltó helyek, kaszinók, térfigyelő rendszerek kameráinak felvételeit.

Mivel a felvételromlás nélküli nagyítások felismerhetőkké teszik az arcokat, a rendszámokat, egyéb jellegzetességeket, az új eszköz nemcsak a bűnmegelőzésben, hanem a felderítésben és a bűncselekmények bizonyításában is rendkívül hasznos.
Az eddigi tapasztalatok igen kedvezőek.

A próbaüzem során az elfogott bolti tolvajok a feljavított képek hatására beismerő vallomást tettek, noha előtte azt hitték, ki tudták játszani a kamerákat.

A megyében a rendőri szerveknél összesen két ilyen készülék működik, a soproni a korszerűbb. A kapitányságon remélik, hogy a készülék alkalmazásával a bűnelkövetők gyorsabban rendőrkézre kerülnek.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tourinform: mennyiség helyett minőség

Javában tart a turistaszezon, de az országba igyekvők a soproni határon nem találnak… Tovább olvasom