Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kényszerű szigorítások

Nem volt jótékony hatással a felújított városházi díszterem a soproni képviselőkre: talán a meleg tette, de „harapós” kedvükben voltak a városatyák.

Sopron közgyűlése maratonira sikerült tegnap, a nyári szünet előtti utolsó rendes testületi ülésen lassan haladt a munka.
Hogy kerül a szennyvíziszap a közgyűlésre? Úgy, hogy Mágel Ágost (Polgári Összefogás) képviselő napirend előtti felszólalása után – amelyben azonnali intézkedést kért a Harkai úti lerakó okozta bűz megszüntetése érdekében – átadott Kalmár István alpolgármesternek egy „mintacsomagot". A háromszoros nejlonba kötött szennyvíziszap rövid úton kikerült a teremből. Később kiderült, a szennyvíziszap-probléma megoldása már nem megy ilyen gyorsan.
A közbiztonság tavalyi helyzetét vaskos előterjesztés taglalta, dr. Boros Gábor kapitány mégis mintegy húsz percben egészítette ki az írásos anyagot. A kérdezők dicsértek, és néhol finom éllel kritizáltak is.

Sorra mondták el tapasztalataikat azok a képviselők, akikhez az elmúlt évben betörtek. Dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány mégis a további együttműködés reményében mondott köszönetet a testületnek. Így telt el a közgyűlésből másfél óra, s hátravolt még 31 napirend.

Kollégiumi vita


Az Erzsébet-kórház önkormányzati biztosának beszámolójából kiderült, a labor üzemeltetőivel új szerződést kötöttek, akik így ötmillió forinttal többet fizetnek. Szó esett arról is, hogy a magánrendeléseket meg kell szüntetni az intézményen belül, ez azonban hosszabb folyamat eredménye lesz. Az Erzsébet utca 9. szám alatti kollégium eladása az egyetemnek megosztotta a képviselőket. Bár senki sem vitatta, hogy a hétkarú óriást a városnak támogatnia kell, sokan emlékeztek még a József Attila-gimnázium átadásakor tett meg nem valósult ígéretekre. Mások a kollégiumi férőhelyek drasztikus csökkentésétől tartottak, és elhangzott az is, megengedheti-e a város magának, hogy 300 millióval támogassa az egyetemet, merthogy a 700 millió forintos vételárból ennyit átvállal a város. A javaslat megkapta a többség igenlő szavazatát.
Az ellenzéknek nem tetszett, hogy a szocialista többség nem a közgyűlésre bízza a Hátulsó utcai bérlakás- és mélygarázsépítés kivitelezőjének kiválasztását. A költésvetési rendelet módosításánál tovább fajult a vita, a jobboldal a városvezetést minősítette, a szocialista frakció pedig az ellenzéket. Sarkalatos pont volt, hogy a díszkútra költött 36 millió forintos központi támogatást még nem utalták át Sopronnak. Firtatták, hogy a közelmúltban a vezetői állásokból elbocsátottak végkielégítése hol szerepel a büdzsében (nem szerepel), és a kórházi pénzmaradvány is szemet szúrt a jobboldalnak.

A Polgári Összefogás képviselői kivonultak

A kérdésekre adott válaszokat Abdai Géza (Polgári Összefogás) félrevezetőnek és hazugnak nevezte, Hegyi Ferenc (MSZP) viszont felkészületlennek titulálta a kritizálókat. Bár minden javaslat megkapta a szükséges többséget, a nézeteltérés odáig fajult, hogy Havas András és dr. Molnár Ágnes (Polgári Összefogás) elhagyták az üléstermet. Ennek konkrét oka is volt, tudniillik egy tízperces szünetet az MSZP addig nyújtott, míg egy képviselőjük vissza nem ért halaszthatatlan dolgáról a városházára. A soron következő napirendnél ugyanis szükség volt minden szocialista szavazatra. Fontos téma várt döntésre: a következő tanév feladatváltozásai. A diszkrét cím mögött súlyos intézkedések húzódnak. A gazdaságosság jegyében megvonják a kedvezményeket az iskoláktól. A csoportszervezés elveit is meghatározták, ennek pedig az a következménye, hogy mintegy 30 pedagógusi álláshellyel kevesebbre lesz szükség. Mágel Ágost az oktatás minősé gét féltette hozzászólásában, de módosításait nem támogatták. A szigorítások megvalósulnak.
A késő délutánban már gyorsítottak a képviselők, s egymás után fogadták el az előterjesztéseket. Többek között megvásárolták – immár teljes egyetértésben – a Matáv Futballszolgáltató Kft. 25 százalékos üzletrészét, és kijelölték a soproni Kulturális és Konferencia-központ Kft. új ügyvezetőjét Szentirmay Ákos személyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulhat a költségtérítéses képzés

Az Oktatási Minisztérium idei költségvetéséből több milliárd forintot vonnak el a takarékosság… Tovább olvasom