Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Kényszerpihenő: áll az acélcápa

Sopron - A tűzoltóságnál lévő fogadóakna előtt hét méterrel ismét megállt az acélcápa. Az alagútfúró gép immár másodszor is meghibásodott, mindez harminc-negyven napos csúszást jelent.
A soproni régió csatornázási programjában a Várkerület egy részen alagútfúrásos technológiával fektetik le a szennyvízcsöveket. Az acélcápára keresztelt berendezés május közepén indult el a Mária szoborral szembeni területről a tűzoltóság felé. A gép az összes, közel 500 méteres szakasz mintegy egyhetedét – kilencven métert – tette meg, amikor néhány nappal ezelőtt ismételten elromlott. A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mitől keletkezett ismét elektromos a hiba, viszont a mostani állapot szerint újabb harminc-negyven napos csúszás várható.

– Az acélcápa közel hat méter mélyen van földben, azt a megoldást választottuk, hogy kibontjuk feletette a talajt – mondta el Csejtei Imre, a kivitelező Betonút Zrt. projektmenedzsere. – Amint ezzel megvagyunk, a berendezést kiemeljük, és a felszínen javítják meg. Olyan terv is felmerült, hogy embert küldünk be a vezetékrendszerbe, de ezt életvédelmi okokból elvetettük.

A mostani leállás nem az első. Először május végén ugyancsak elektromos hiba miatt állt meg az acélcápa. Akkor közel egy hónapig tartott a javítás. Csejtei Imre tegnap nem tudott választ adni arra kérdésre, hogy a mostani késés mekkora költségbe kerül.
– Meg kell várni a gép kiemelését, és a meghibásodás okának kiderítése után lehet megállapítani, hogy a kivitelező, vagy a berendezést szállító cég hibázott – tette hozzá a projektvezető. – A kivitelezési szerződésen viszont nem lehet módosítani, azaz a csatornarekonstrukciót legkésőbb idén december 31-ig be kell fejeznünk. A felmerülő pluszköltség, valamint a kötbér a kivitelezőt terheli, a városnak mindez nem jelent újabb kiadást.

Az eredeti tervek szerint a fúrással augusztus 18-ig kellene végezni, miközben még az első, százméteres szakasz sem készült el. A kivitelező a Várkerület csatornázáshoz azért választotta az alagútfúrásos módszert, mert ezen a területen magas a talajvíz. A hagyományos csőfektetési – útfelbontásos – technológia tervei így el sem készültek.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 forintos idegenforgalmi adót vezettek be személyenként

Fertőhomok - Háromszáz forintos személyenkénti és éjszakánkénti idegenforgalmi adót vezettek be júliustól azok számára, akik Fertőhomokon szállnak meg. A rendelet nemcsak a kereskedelmi vendéglátókra, hanem az egész üdülőövezetre vonatkozik. Tovább olvasom