Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Kenyér- és borünnepet tartottak

Sopron - Ünnepélyes keretek között áldotta meg a kenyeret Horváth Imre soproni városplébános, majd borversennyel, valamint borlovagavatással folytatódott a soproni kenyér és bor ünnepe.
– Minden jó az Istentől származik, így a kenyér is, amely Isten egyik legnagyobb adománya, s amit mindennapi imánkban is kérünk – e szavakkal kérte kenyérszentelése során Isten áldását a pékekre és munkájukra Horváth Imre városplébános a Fő téren rendezett a kenyér- és borünnepen. Az ipartestület szervezésében, a borlovagrend védnöksége alatt és a kereskedelmi és iparkamara támogatásával rendezett alkalmon hat soproni és városkörnyéki pékség finomságait kóstolhatta meg díjtalanul a nagyközönség.

– A multikkal nem az árban, hanem ízben, zamatban, minőségben versenyeznek a vevőkért a helyi pékségek. Egyedi, házias, illetve sok évszázados hagyományra visszatekintő receptúrák szerint készült kenyerek és más finomságok csak e pékségekből kerülnek ki – utalt a kis pékségek szerepére a főszervező, Csáby Alajos.

– Az első ilyen alkalom óta kint vagyunk a Fő téri rendezvényen – mondta Horváthné Sebestyén Judit, a Peresztegi Pékség ügyvezetője. – Mi azok közé tartozunk, akik a kenyereket úgy sütik, ahogyan évszázadokon át szokás volt: hatórás kovászolással.

– Tapasztalatunk, hogy az emberek egyre inkább keresik a házias ízeket. Mi is legalább tízféle kenyérrel és nyolcféle kaláccsal vagyunk kinn az ünnepen – tette hozzá Halász Csilla eladó a Frisspék Bt. standjánál.
A kenyér és a bor ünnepén a Szent Mihály-templomban borlovagavatást és zászlószentelést is rendeztek. Sopron megbízottja, Mágel Ágost önkormányzati képviselő felkérte a soproni legátust a régió borvidéki nagyköveti tisztének betöltésére.

Szombaton megrendezték azt a borversenyt is, amelyen kiválasztották az iparosok borát. A Pannonia Med Hotelben 25 mintát értékelt a profi zsűri. Az általuk kiválasztott három-három fehér-, illetve vörösbor közül a társadalmi zsűri végül Iváncsics Zoltán 2006-os szüretelésű Irsai Olivérjét, illetve 2005-ös kékfrankosát ítélte a legjobbnak.


Kenyér- és finomáruverseny is volt

A pékségek közül kenyér kategóriában az 1. díjat a Lövér Sütő nyerte, 2. lett a Frisspék Bt., 3. a Sopron Pék Bt. Finompékáruban is a Lövér Sütő lett a győztes, 2. a fertőrákosi Borsos Kati Pékség, 3. a Peresztegi Pékség. Az iparkamara és az ipartestület különdíját a Peresztegi Pékség, illetve a Frisspék Bt. nyerte el, ami egyezett a közönség szavazatával is.
Horváth Imre városplébános a borlovagrend védnöksége mellett kenyérszentelést tartott a Fő téren a kenyér- és bor ünnepén.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őssejtkezelés után újra itthon

Sopron - Kínáig kellett menni az eredményért, de megérte. A soproni Schöberl Zsófia ha csak néhány… Tovább olvasom