Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Kényelmesebb vagy olcsóbb?

Ezekben a hónapokban sok háztartásban számolnak, mennyibe is kerül a meleg. Tény, nehéz összehasonlítani.
Magyarországon napjainkban a legelterjedtebb fűtési módozatok: a távhő, a gáz, netán a fa- vagy a széntüzelés. Bármelyiket is használjuk, sokba kerül. Az egyik kényelmes, ezért aztán többet is fizetünk érte, a másik sok gonddal jár, de olcsóbb. Az alábbiakban kísérletet teszünk arra, hogy egy átlagos – 50–55 négyzetméteres – lakás vagy házrész fűtési költségeit összehasonlítsuk.

Távfűtés: 175 ezer évente

Sopronban egy 50–55 négyzetméteres panellakás éves fűtési díja 56.500 forint. Ehhez járul az úgynevezett alapdíj, amely 50 ezer forintra rúg. Ez így összesen 106.500 forint, de nincs benne a melegvíz-szolgáltatás ellenértéke. A Sotáv ügyvezető igazgatója, Vida László szerint egy ilyen lakásban havonta átlagosan öt köbméter meleg víz fogy, amelynek díja köbméterenként 1100–1200 forint. Ha mindent összeadunk, akkor évente a fűtés és a meleg víz díja 170–175 ezer forint. Mint megtudtuk, a hő nagy részét, 65–70 százalékát december, január, február hónapokban használják fel, de mivel utólagos az elszámolási rendszer, a legtöbbet január és március között kell fizetni. Hogy mennyit? Számításaink szerint 22–23 ezer forintot. Sopronban a távhőszolgáltatás díja – összehasonlítva az országos adatokkal – a középmezőny felső részében helyezkedik el. A listán a 24. legdrágább Sopron.

Jó néhány ezret spórolnak

Egy hasonló nagyságú, gázkazánnal üzemelő, központi fűtéses lakás havi átlagos gázszámlája telente a meleg vízzel együtt 10–11 ezer forint – évente 120–130 ezer forint –, de ebben már a tűzhely fogyasztása is szerepel. A leghidegebb téli hónapokban a számla végösszege elérheti a 13–15 ezer forintot is. Ez ugyan így sokkal olcsóbb, de a fűtési rendszer karbantartása, a kazán esetleges javítása – nem beszélve arról, hogy beszerzése is jelentős összeg – a tulajdonost terheli. Valószínűleg azonban még ezzel együtt is jó néhány ezer forintot spórolnak az egyedi gázfűtéssel. Persze a panelházakba nem lehet ilyen rendszert telepíteni.

Fával kényelmetlenebb

Viszonylag olcsó fával és szénnel kombinálva megoldani egy lakás vagy ház fűtését, ha vállalják az ezzel járó kényelmetlenségeket: a tüzelő beszerzését, lerakását, a fa fűrészelését, a hamuzást és befűtést. A példánkban szereplő házrészben október közepétől április elejéig, közepéig fűtenek. Psszel és tavasszal általában elégetik a ház körül található hulladékot, amely elegendő temperálást biztosít. A tűzifa és a szén átlagosan egy szezonra (ami gyakorlatilag egész évet jelent) 70 ezer forintba kerül.

Hogy végül is ki mennyit fizet a fűtésért, sok mindentől függ. Nemcsak attól, hogy milyen energiahordozó szolgáltatja a meleget, hanem attól is például, hogy mennyire korszerű az adott rendszer, milyen a lakás vagy a ház szigetelése, mennyire védett az időjárási viszonyoktól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhárommilliós utat kapnak

Sopronban a Thirring utcában többen méltatlankodnak: a kivitelező előzetes tájékoztatása szerint egészen más szerkezetű út épül meg, mint amit a tervező papírra vetett. Az önkormányzat állítja: jobb minőségű utat kapnak, mint amit először kértek. A nyertes új változat a meglévő útpálya felmarását, zúzalékkal történő kiegészítését és 10 centis cementes stabilizálását is tartalmazza. Tovább olvasom