Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Kenuval az óceánon - Rakonczay Gábor egyedül indul útnak

Rakonczay Gábor az első magyar Atlanti-óceánt átevező páros férfi tagja, egykori soproni egyetemista ismét hajóba száll.

Rakonczay Gábor várhatóan vasárnap indul útnak, a világon elsőként és egyedül kíván átkelni kenuval az Atlanti-óceánon. A Vitéz nevű egyszemélyes óceáni kenut Fa Nándor, híres óceáni vitorlázó tervezte és építette.

Rakonczay Gábor a tervek szerint Portugáliából a Kanári-szigetekig evez, majd az óceánon való átkelés után a Karib-szigeteki Antiguához érkezik április 10-én.

- Mintegy öt hónapja, nyáron fogalmazódott meg az ötlet, hogy szeretnék egyedül útra kelni. A terv, hogy az egész út alatt naponta 14 és 16 óra közötti időt kenuzással töltsek, s így mintegy 80 nap alatt megérkezzek Antiguához - mondta Rakonczay Gábor.

A számítások szerint pihenéssel mintegy 4-6 órát tölthet a sportember, a fennmaradó időben eszik, vizet készít egy speciális kézi víztisztítóval, navigál és tisztálkodik. Az úton egyebek mellett konzerveket, energiaszeleteket, táplálék-kiegészítőket, vitaminokat, csokoládét eszik majd.

Rakonczay Gábor. Képünk korábbi felvétel.
Rakonczay Gábor. Képünk korábbi felvétel.


- A kenun az energia-ellátást napelem biztosítja majd. Elsősorban az áramlás és a széltérkép alapján megszerkesztett útvonalat szeretném követni egy GPS Chart Plotter segítségével, de a fedélzeten megtalálhatóak lesznek a papír térképek és a hagyományos navigációs eszközök is - fogalmazott a kenus.

A nyolcvan napra tervezett kenuzás a fizikai és technikai felkészültség mellett elsősorban mentális felkészültséget is igényel, hiszen az egyedüllét komoly kihívás lesz az expedíción. Rakonczay Viktória, a feleség, s társ az eddigi utakon, itthonról tartja majd a kapcsolatot férjével egy műholdas telefonon keresztül, s tájékoztatja meteorológiai információkról is. - Természetesen izgulok Gáborért, de nagyon jó tengerésznek tartom. Minden helyzetben megoldja a problémákat, felkészült, s teljes mértékben bízom benne. Az út során arra fog támaszkodni, hogy saját erőből, egyedül ér majd a nagy kihívás végére - hallhattuk Rakonczay Viktóriát.

A Rakonczay házaspár nem lehet ismeretlen olvasóink számára, hiszen a két egykori soproni egyetemista 2007-ben evezte át Tűzhangya nevű hajójával az Atlanti-óceánt, majd egy vitorlással elindultak megkerülni a földet.

Olvasóink írták

 • 3. VJR 2011. december 13. 21:50
  „Basszus!Épp a napokban gondoltam erre,hogy milyen lehet kenuval átszelni az óceánt! :)
  Ott megakadtam,hogy hogyan lehet aludni,anélkül hogy fel ne boruljon,arról nem beszélve,több hónapi kaja és víz el sem fér egy kenuban.Üres kenuval nem lehet vészes,de eveztem már tengeren 200kg-os csónakkal (kényszerből) csupán 3órán át,mit ne mondjak nem volt leányálom!Megnézném azt a kenut azért!
  Szóval ha megcsinálja,és túléli,le a kalappal!!”
 • 2. pappe 2011. december 13. 13:38
  „Egy fénykép jó lett volna erről a kenuról!”
 • 1. Tapmancs 2011. december 13. 10:43
  „Ez azért már durva. Az is az volt hogy ketten átevezték, de egyedül pláne. Nem fél hogy ottmarad? Nem félti a (leendő) családját?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Undi népszokások DVD-n

Az undi Veseli Gradišćanci egyesület hagyományos adventi koncertje során egy DVD-t is bemutatott,… Tovább olvasom