Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Kéményseprés – januártól drágábban?

A kéményseprői díj általános forgalmi adója a jövő év januárjától 25 százalékos lesz. Emiatt 4–6 százalékkal drágul a kéményseprői szolgáltatás díja – amennyiben Sopron közgyűlése jóváhagyja az áremelést.

A soproni régióban legutóbb öt évvel ezelőtt keletkezett tűz szabálytalanul épített kémény miatt – tudtuk meg Kovács János tűzoltó alezredestől, a soproni tűzoltóság parancsnokától. – Sopronban az idén szerencsére még nem, de az elmúlt esztendőben két alkalommal is begyulladt a kéményben lerakódott korom. A tűz nem terjedt tovább, a lánglovagok időben érkeztek. Mindez bizonyítja, hogy fokozott gondot kell fordítani a
kémények tisztán tartására. Sopron közigazgatási határán belül Török László és csapata látja el a kötelező kéményseprői közszolgálatot.

A speciális munka igénybevétele a lakosságra nézve kötelező jellegű, hiszen ezáltal tűz-, illetve a füstgázok lehetséges visszaáramlása miatt baleset előzhető meg.

– A gázkéményeknél évente egyszer, a szilárd tüzelőanyag használata és az olajtüzelés esetén évente kétszer vizsgáljuk meg, illetve tisztítjuk a kéményeket – mondja Török László vállalkozó. – Sajnos, elenyésző
számban ugyan, de találkozunk olyanokkal is, akik akadályozzák munkánkat. A hivatali felszólítás és a kilátásba helyezett szabálysértési eljárás azonban hamar megoldja az ilyen jellegű problémánkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzött kémények mintegy tíz százaléka – főképpen a belváros és a külterületek ódon házainál – hibás. A leggyakrabban a romos kéményfejek, a repedt kéményfalak miatt
szükséges a tulajdonosok figyelmét felhívni a javításra. A költségek pár ezertől akár több tíz ezer forintig is terjedhetnek, ám ha a javításhoz komoly állványszerkezetre van szükség, akkor a számla elérheti a százezer forintos nagyságrendet is.

Török László elmondta még: a kötelező kéményseprői szolgálat díja januártól az eddigi kedvezményes áfakulcsból  a 25 százalékos áfába kerül. Ez költségnövekedést jelent a lakosság számára is. Sopronban a kéményvizsgálati és -tisztítási munkák tarifái mintegy 4–6 százalékkal emelkedhetnek. A döntés a közgyűlés csütörtöki ülésén várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen levélíró

Az MSZP Soproni Baráti Köre aláírással kapott a baloldalnak tett szolgálataiért köszönő levelet… Tovább olvasom