Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Kell-e óvszer az iskolákba?

Sopron - Szórakozóhelyek mellékhelyiségében gyakran látni óvszer-automatát. Elképzelhető, hogy az érintett korosztály számára az iskolák mosdóiban is érdemes lenne ilyet felszerelni. Az intézmények azonban nem támogatják az elképzelést.
Magyarországon a legtöbb fiatal 14 és 18 éves kor között kezd rendszeres nemi életet élni. A statisztikák szerint az óvszervásárlók nagy része is tizenéves, ugyanakkor az elvégzett abortuszok statisztikáját is a kamaszok vezetik. Elgondolkodtató az a két évvel ezelőtti kormányfelvetés, mely szerint (a szórakozóhelyek mintájára) az iskolákban sem ártana felszerelni óvszer-automatákat – megakadályozva ezzel a tizenévesek körében a nem kívánt terhességet és a nemi úton terjedő kórokat. Az iskolaigazgatók egy része úgy gondolja, nem az automata oldja meg a problémákat. Sopronban például egy iskola vécéjében sem találni gumiautomatát.

– A szórakozóhelyek nagy részében első hallás után engedték, sőt, örültek a felvetésnek – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Takács Péter, aki Nyugat-Dunántúlon egyedüliként forgalmaz ilyen készülékeket. Azt is hozzáteszi, ezzel szemben a megkeresett iskolákban nem fogadták kitörő örömmel az elképzelést, és nem engedélyezték az automata kihelyezését. – A 15–20 éves korosztálynak már szüksége van erre és nem biztos, hogy a fiatalok egy boltban mindenféle gátlás és félelem nélkül meg merik venni az óvszert. Az automaták viszont minden fiatal számára diszkrét és egyszerű hozzáférést biztosítanak. Sajnálatos, hogy az intézményvezetők „struccpolitikát" folytatnak, és mindössze elméleti síkon igyekeznek megoldani az egyébként égető társadalmi problémát. Hogy valójában mennyire lenne igény az említett automatára, arra nem nehéz következtetni: Sopronban és vonzáskörzetében a 15–20 éves korosztály által látogatott huszonöt szórakozóhelyen található automata. Ezek közül a legjobb „fogyasztónak" számító helyen havonta legalább harminc darab dupla csomagolású óvszert vásárolnak.

Králik Tibor, a Handler-iskola igazgatója elmondta, az intézményvezetés körében megtárgyalták a kérdést és úgy döntöttek, az egészségnevelő program kereteiben, de nem ilyen egyszerű módon közelítik meg a problémát. – Úgy gondolom, hatásosabb beszélgetéssel felébreszteni a fiatalokban az egymás iránti felelősséget, mint egyszerűen egy automatával.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasfüggöny leomlott

Sopronpuszta - A Páneurópai Piknik helyszínén, Sopronpusztán emlékeztek meg az 1989-es… Tovább olvasom