Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Kelet Fénye: szeretet, szerelem, szexualitás és a szellemi út

Szokatlan, sőt, tabukat döntögető témát választottak a Kelet Fénye fesztivál szervezői: szeretet, szerelem, szexualitás a szellemi úton. A fesztivált november 21–22-én rendezik meg a Gyermek- és Ifjúsági Központban.

A Buddhista Misszió, valamint a Pro Kultúra Sopron Kht. Gyermek- és Ifjúsági Központja kétnapos közös rendezvényének fő témája a szeretet, szerelem, szexualitás és a szellemi út. Ezek a legtöbb ember számára homlokegyenest ellenkező dolgoknak tűnnek. Összefér-e a vallásos élet a szexualitással? Lehetséges elfojtás nélkül lemondani a szexualitásról, ahogy a szerzetesek teszik? Hogyan maradhat valaki egészséges, ha egész életét nőtlenségben éli le? Hogyan kerültek az indiai templomok falára a szenvedélyes szerelmi egyesülést kifejező képi ábrázolások? Lehetséges-e a szexuális energiát a megvilágosodás ösvényévé alakítani? A szervezők ezekre a kérdésekre keresik a választ neves előadók közreműködésével. A kétnapos rendezvényen előadások, kulturális programok, zene, tánc, keleti vásár és vezetett meditációs gyakorlás várja az érdeklődőket.

– Tapasztalatunk szerint ezek a kérdések a legtöbb ember számára problematikusak – mondta elöljáróban Hargitai Gábor, a program egyik szervezője. – A szellemi utak általában hangsúlyozzák a lemondás fontosságát, s a vágyról mint akadályozó erőről beszélnek. Ugyanakkor legtöbben családban élünk, ahol természetszerűleg ki vagyunk téve érzelmi hatásoknak. A keleti hagyományok az érzelmekben nem akadályt, hanem hatalmas átalakító erőt látnak, dr. Pressing Lajos, a Buddhista Misszió vezetője erre fog rámutatni előadásában. A fesztivállal szeretnénk bepillantást adni a Kelet szellemi hagyományaiba és lelki gyakorlatába, különös tekintettel a megvilágosodás női erejére. Arra az erőre, amely például az anyai szeretetben nyilvánul meg. Az egyik előadó, Béky Gellért atya jezsuita misszionáriusként negyven évet töltött Japánban. Előadásának középpontjában a Tao, a Mindenség Anyja áll.

A fesztivált Jeszenszky István ˝hangszerzetes˝ koncertje zárja.
A fesztivált Jeszenszky István ˝hangszerzetes˝ koncertje zárja.

Gesztelyi Nagy Judit kifejezetten a nők szemszögéből vizsgálja meg a szellemi megismerés és megszabadulás lehetőségeit. A fesztiválon azonban nem pusztán előadások hangzanak el. Bátorfi Andrea Transmitting című kiállítását lehet majd megtekinteni, s lesz koncert is. Gesztelyi Nagy Judit japán shakuhachi fuvolán játszik az előadása után. A fesztivált Jeszenszky István ˝hangszerzetes˝ koncertje zárja.

A fesztiválon buddhista szertartástermet rendeznek be, ahol lehetőség lesz meditációs technikák kipróbálására is. Shivantar Singh jóvoltából különleges kundalini jóga technikákat sajátíthatnak el a résztvevők, Sári László Kelet-kutató pedig arról a dalai lámáról mesél, aki Tibet szellemi vezetőjeként a legfőbb papi tisztséget töltötte be, ugyanakkor éjszaka egészen másfajta életet élt. Szerelmes dalait népköltésként énekelte a tibeti nép.

– A gyermekekről sem feledkeztünk meg – tette hozzá a szervező. – Szombat délelőtt keleti játszóház várja őket. Mandalát készíthetnek, zenés játékban vehetnek részt, táncos produkciókat, sőt, japán kardvívást is láthatnak. Aki keleti jelmezbe bújik, még jutalmat is kap.

A fesztiválról bővebb információ: www. prokultura.hu/kelet_fenye.

Olvasóink írták

 • 6. adlerzsigabá 2009. november 23. 18:53
  „Oh, Vitriol! 4#

  Mily elkápráztatóan tudományos hozzászólást rittyentett ide! Sex és sexualitás - következetesen s-sel! A munka értékét némileg csökkentik az alábbi szavak, idézem: "nyilvánoságbol ", "ugy", "rola", "sürü", "elitélt", "kiközösités", "folytato", ..... "müveljük"..., stb.
  Hosszú ó betű nyilvánvalóan van a billentyűzetén, az látszik, mert a "jó" szót sikerült helyesen írnia.

  Azért akinek az alsó tagozat 2-3. osztály szintjét nem sikerül - itt épp helyesírásban- teljesítenie, annak talán nem kellene osztania az észt....”
 • 5. Orfeusz 2009. november 19. 09:10
  „Nem.
  Úgy látszik nem bírja a kritikát a Kisalföld.
  A GYÍK-ban gyerek és ifjúsági programokat kell tartani, nem szeánszokat.”
 • 4. vitriol2 2009. november 18. 09:07
  „"Orfeusz 2009.11.18. 08:10 -moderálva off"
  megint alászálltál?
  Hát kik/ill. melyik vallás képmutató/álszent?Az "europai" -katolikus- vallások számüzték a nyilvánoságbol a sexet és szerelmet, ugy gondolták, ha nem beszélhetünk rola akkor nincsenek sexuális problémák, megkövezték azt kiről kiderült, hogy más a sexuális indentitása-közben a templomok "sürü homályában" régen és most is rengeteg- a(katolikus)egyház által "elitélt/kiközösités" alatt álló homosexuális tevékenységet folytato egyén él rejtetten-nagyon jó körülmények közt-:És most a pedofil papokrol ne is beszéljünk.(Ja és ne is beszéljünk azok papok sokaságárol akik "müvelik" a sexet és a szerelmet) tehát valahol álszent dolognak tartom, hogy egy vallás az "élettől" elrugaszkodva probálja nézeteit másokra eröltetni. Az un. keleti vallások többsége kétszer-háromszor idösebbek a "mi" katolikus egyházaiknál, és a szabadon hirdetet sex és szerelem tanai melett mégis "megaradtak". Hátha tényleg nem a sátántol való az, ha a fenti két dologrol BESZÉLÜNK(és" müveljük")”
 • 3. Orfeusz 2009. november 18. 08:10
  „moderálva off”
 • 2. Nagy_Imre_Vancouver 2009. november 17. 19:22
  „Tavolrol valoban egzotikusnak tunnek a keleti vallasok mivel Europaba csak az jut el amit az europai ember latni akar. Nehez elhinni de az indiaiaknal prudebb tarsasagot nehez elkepzelni. A fennt emlitett tobbszaz eves templom szexualis motivumakkal egyedi jelenseg egyaltalan nem jellemzo indiara. Mondom en aki meg nem jart Indiaban de nap mint nap dolgozom indiaiakkal. A Taoizmus-rol is van egy erdekes tortenetem. Kilenc honapig voltam Kinaban kulszolgalaton. Egyszer kinai kollegakkal elmentunk egy taoista templomba. Nemsokara latom hogy egyik kollegam vitatkozik a szerzetessel es egy koteg penzzel hadonaszik. A vita vegen bologatnak es kollegam atad egy csomo penzt. Megkerdeztem hogy mi volt ez a jelenet. Tudni kell a kinaiakrol hogy nagyon babonasak. Szoval a szerzetes felajanlotta hogy eluzi a rossz szellemeket a kollegam csaladjatol $500-ert. Ezt kollegam sokallta de vegul $100-ert belement. -sosem lehet tudni alapon- . Csak azert bosszankodott mert en is ott voltam es aki feheremberekkel dolgozik annak tobb penze van es jobban le is lehet szedni. Szep a keleti spiritualis vilagrol , ertekrendrol almodozni de a tapasztalatom az az hogy mi Europaban, Kanadaban jobban megbecsuljuk egymast.”
 • 1. zooberon 2009. november 17. 18:43
  „Valamikor, az elmúlt választási kampányok valamelyikén Bangó Margit úgy szólította a színpadra Fletót, hogy "a Magyar Népköztársaság miniszterelnöke!" - nos, ki a Kisalföld Bangó Margitja, aki nem tudja, hogy január 1-je óta nincs már olyan, hogy KHT?. Nonprofit Kft. van. Tulajdonképpen lényegtelen dolog, de ha már ebben is ilyen tájékozatlan a cikk írója, akkor mit várjunk tőle nagyobb horderejű témák kapcsán?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodalmi pályázat

Sopron - A Soroptimist Club Sopron idén is meghirdeti karácsonyi irodalmi pályázatát. Tovább olvasom