Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kékfrankos szakácskirályt választottak Sopronban

Sopron - Bősze Bernadett, a Pulzus TV főzőegyüttesének csapatkapitánya vehette át az I. Soproni Kékfrankos Szakácskirály cimmel járó kupát és oklevelet a Hotel Sopronban. Tíz csapat küzdött a győzelemért.

– A rádióban tavasszal a pünkösdi királyokról volt szó. Akkor ötlött eszembe, Sopronban, a kékfrankos fővárosában kékfrankos szakácskirályt lehetne választani, játékos elemekkel egybekötve a programot – mondta az ötletgazda, Némethné Gara Ildikó, a Hotel Sopron igazgatója. – Jövőre országos attrakcióvá szeretnénk kibővíteni a királyválasztást.

Nos, ha csak a bográcsban főtt ételek tudományában kellett volna összemérni tehetségüket a csapatoknak az I. Soproni Kékfrankos Szakácskirály címért kiírt viadalon, nagy bajban lett volna a zsűri. Ugyanis Gálos István Venesz-díjas mesterszakács, Krauszpek Ferenc mesterszakács és Voleszák Zoltán éttermi mester, szakácsolimpikonok nyilatkozataiból kiderült: 

a részt vevő együttesek keze alatt kivétel nélkül olyan egyedi ízű, ínycsiklandó étekkreációk születtek, hogy azok – néhányuk esetben némi küllemjavítás után – bármelyik vendéglő dicséretére válhattak volna.

Éppen ezért a főzés mellett borfelismerő és gólyalábas ügyességi vetélkedőben, palacsintaevő, vízhordó és kötélhúzó versenyben, íjászatban, fánksütésben, bortotóban, karaokében és táncversenyben elért helyezések döntötték el a végső sorrendet. A soproni kékfrankos szakácskirály választásán részt vevő csapatoknak mindössze egyetlen feltételt szabtak: bármit főzzenek is, a kékfrankosnak benne kell lenni... Rigler Zsolttól, a Soproni Bormarketingműhely Kht. ügyvezetőjétől tudjuk: a minőségi borok a Soproni Borút Egyesület tizenöt pincészetéből származtak. Varga Géza étteremvezető hozzátette: a szálloda a szakácskirály-választás mellett teljes üzemben működik, mindenki érzi, hagyományteremtő rendezvényről van szó, s ez mindenkiből a legtöbbet hozza ki.

Kapovits Márk volt a névadója az egyik legmókásabb, Mustáros Bukták fantázianevű csapatnak, amelynek a korábbi polgármester, Walter Dezső is tagja volt. Az együttes „gasztronómiai organizátora", Trapp Attila elmondta: pusztapörköltet készítettek, a fűszerezés is közösségi munka volt, „csípőből jött". A különdíjat kiérdemelt Tízek csapatkapitánya, dr. Dobos Józsefné elárulta: baráti társaságuk marharagu erdők-mezők kincseivel elnevezésű ételébe ősi magyar fűszert, lestyánt is raktak. Örülnek, hogy jól sikerültek a feladatok is.

A GYSEV karrierprogramjának tagjaiból verbuválódott a Fakanalas Hasutasok csapata. Liska Szilárd közgazdász társulata babgulyást készített „hasutas" módra, s bár mindent megtettek a győzelemért – egyik versenyszámuknál meg is vonatoztatták a jelenlévők seregét –, csak a középmezőnyben végeztek. – A Szuperkukták csapata marhapörköltet készített Szuperinfó módra – tudtuk meg Wallner Andreától. – Szívvel-lélekkel ízesítettünk, mindenki örömmel ténykedett. Jövőre is benevezünk a királyválasztásra.

A legvitézebb csapatnak kikiáltott Üvegtigris Team együttesét egy ponttal megelőzve végül is a Pulzus TV Bősze Bernadett, Lukács Zsolt, Nagy Norbert, Holzmann Éva, Csernus János és Rázó László összeállítású gárdája lett a győztes, s a csapatkapitány, Bősze Bernadett az első soproni kékfrankos szakácskirály. Horváth László szállodavezető és a zsűri tagjai nyújtották át az erről szóló okiratot és a kupát. Bősze Bernadett lapunknak elmondta: berbécs tokányt főztek erdélyi módra, tárkonnyal és különféle fűszerekkel. Igen ügyeltek a ízek harmóniájára, de jól sikerültek az ügyességi versenyszámok is. A siker nyomán lehet, a tévében gasztronómiai sorozatot fognak indítani. Receptjüket pedig a szálloda honlapján olvashatják majd a gasztronómia hívei.
Bősze Bernadett, az I. soproni kékfrankos szakácskirály a Pulzus tévé csapata sikerének köszönheti kitüntető címét, amelyet egy évig viselhet.

Az oklevelet és a serleget Horváth László szállodavezetőtől és a Gálos István, Krauszpek Ferenc, Voleszák Zoltán alkotta zsűritől vette át.
2. A legvitézebb csapatnak kikiáltott Üvegtigris Team együttese alig egy ponttal maradt el a kékfrankos szakácskirályt adó csapat teljesítményétől.


Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint nyolcszázan kerekeztek a Liszt-túrán

Harka–Doborján - Több mint nyolcszázan vettek részt a harkai–doborjáni… Tovább olvasom