Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Kékfrank – napokon belül megjelenik

A Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezetnél hetek óta előjegyezhető a Kékfrank – díszcsomagolásban. Portálunk információja szerint napokon belül piaci forgalomba kerül a készpénzt helyettesítő fizetőeszköz.


A szövetkezet tagjai már a februári ülésükön átvehették részjegyeiket, az utalványt elfogadó helyek pedig a kiragasztható matricákat is megkapták. A Kékfrankhoz bárki hozzájuthat majd a társaság ügyeit bonyolító pénzintézetnél.

Horváth Vilmostól, a szövetkezet felügyelőbizottságának elnökétől megtudtuk, május első felében megjelenik a Kékfrank, napokon belül fizethetünk az utalvánnyal. A szövetkezeti tagok  kötelezik magukat arra, hogy vállalkozásaikban elfogadják, illetve csereeszközként használják az utalványt. 

- Az utalványokat februárban már bemutattuk az érdeklődőknek, május 4-én tartandó felügyelőbizottsági ülésünk után a tervek szerint forgalomba kerül az új „soproni pénz" - fogalmazott az elnök.

A hatóságok hosszasan vizsgálódtak, de kiderült, a szövetkezet megalakulása és a Kékfrank kibocsátása ellen jogi kifogás nem emelhető, mivel szövetkezetet akárki alapíthat, annak bárki tagja lehet, a szakemberek szerint pedig a Kékfrank utalványhoz hozzájutni nagyjából annak felel meg, mintha államkötvényeket vásárolnánk.

A kezdeményezéshez csatlakozott éttermek egy része már kirgasztotta a matricát. Fotó: Magasi
A kezdeményezéshez csatlakozott éttermek egy része már kirgasztotta a matricát. Fotó: Magasi


Károlyi Gyula, a szövetkezet igazgatótanácsának tagja, a Sopron- és Vidéke Ipartestület elnöke az összefogás erejét hangsúlyozta a kezdeményezés kapcsán. A Kékfrank sikere a rossz gazdasági közérzetben a pénzügyi, gazdasági, erkölcsi és bizalmi válságra adott helyi válasz, s biztos abban, hogy segíteni fog. Annál is inkább, hiszen a szolgáltatók azon is gondolkodnak, hogy kedvezményt adnak majd a Kékfrankkal fizetőknek. 

- A Kékfrankot a lokálpatrióták és a turisták is szeretni fogják, hiszen hasonló kezdeményezés nincs az országban. Még az is utalványt vált majd a takarékszövetkezetben, aki vásárolni nem akar vele, csak szuvenírként viszi haza, hogy emlékezzen a vidám soproni napokra - állította.

A Kékfrankról. Az utalványt kibocsátó szövetkezet 38 ezer 500 eurós jegyzett tőkével jött létre. A társaságnak 100 euró értékű részjegy ellenében bárki tagja lehet, aki vállalja, hogy fizetőeszközként elfogadja az utalványt, s forint-, valamint Kékfrank-számlát nyit a szövetkezet pénzügyeit bonyolító Rajka és Vidéke Takarékszövetkezetnél. Itt egyébként mindenki számára hozzáférhető lesz a Kékfrank. A rendszer előnye, hogy a tagok a munkáikat a tagtársaikkal fogják elvégeztetni, az itt élők vásárlásaival pedig ugyancsak a helyi vállalkozások bevétele növekszik. Az utalványcsalád formáját Gerencsér Tamás soproni grafikus álmodta meg, elkészültében pedig a Pénzjegynyomda segített.

 

Olvasóink írták

 • 11. 1soproni 2010. április 29. 15:24
  „A visszajáró is kékfrankban lesz? Mert úgy tudom, 500-asnál kisebb címlet nincs.”
 • 10. egysoproni_ 2010. április 29. 13:11
  „Én maradok a jó öreg Ftnál. A Kékfrankot ugye csak bizonyos ghelyeken fogadják el... Namost ezek a helyek valószínüleg kissé drágábbak lesznek a többi hasonló profilú üzlethez képest nekem ez a meglátásom hiszen az a turista aki megvette a kékfrankot más lehetőség nem lévén az adott helyen, helyeken fogja elkölteni és ha már megvette a Frankot akkor akármennyi is az adott termék vagy szolgáltatás ára, kénytelen lesz megvenni. Az a válallkozás pedig amelyik talpon akar maradni az a Kékfranktól függetlenűl is fog kedvezményt adni ha akar! Megjegyzem, hogy aki kedvezményt akar igénybevenni nem feltétlenűl kell Kékfrank! Van egy rakat cég ebben az országban aki bizonyos saját vagy más által kibocsájtott kártíák felmutatásával kedvezményt ad. Pl: Supershop kártya, benzinkutak törzskártyái. A Kereskedelmi és Iparkamara tagjainak pedig az EDC logós kártya van amit szintén sok helyen elfogadnak. Van olyan benzinkút a városban amelyik -5Ft kedvezményt ad minden liter üzemanyag után. Sok kicsi sokra megy... Az egészségügyi szakdolgozók akik az eü kamara tagjai szintén iylen jellegű kedvezményeket vehetnek igénybe. A soproni cégek, vállalkozások talponmaradását nem így kellene megmenteni hanem pl.: a városi közbeszerzéseket kellene helyben intézni és ne Bpi és egyéb más települések égei, vállalkozási nyerjék meg. A nagy pénzek ott mennek el.”
 • 9. iparos 2010. április 29. 08:58
  „Elfogadom a vállalkozások erőfeszitéseit, hogy talpon tudjanak maradni. Addig a pontig, amig nem kényszeritik rá az emberekre. A kékfrank kitaláloja, egyben a ha-mi utalványt rákényszeritette a városra. Állami támogatás mellett. intézmények csak ezt adták utalvány ként, korlátozva a vásárlásukat!”
 • 8. naplopo 2010. április 28. 15:45
  „1 hit gyülekezetesnek kell lenned, ha ez a srác tetszik..........”
 • 7. creat 2010. április 27. 22:18
  „Tessék mondani, akkor a számla is kékfrankban lesz kiállítva? Az áfát is kékfrankban kell utána fizetni? Vagy hogy lesz ez? Mert ezt a sokadik ilyen cikk után sem értem. Azért kiváncsi lennék az apeh állásfoglalásra!
  Nem vagyok egy gazdasági szakember, de ha nem lesz forintfedezet, akkor hogy működik majd, ha meg lesz fedezet, akkor minek a "játékpénz" ?
  Egy dologra lehet jó, hogy így az adott helyeken vásárol az, akinek van ilyenje. Viszont akkor is az adott helyen vásárolna az a valaki, ha olcsóbb árút vagy szolgáltatást kapna ott a vevő.”
 • 6. muskátli 2010. április 27. 17:14
  „Akkor nem is fogják bevezetni az eurót, hanem világszerte inkább a kékfrankost. Jó vicc! A csalás fizetöeszköze lesz ez csak, semmi más.”
 • 5. janika 2010. április 27. 16:54
  „Deviza üzérkedés mellet lesz majd "kék frank" üzérkedés is? <moderálva személyeskedő>”
 • 4. littlesue 2010. április 27. 14:55
  „"A filmet a század első éveiben, Argentínában és Törökországban forgatták, a legmélyebb gazdasági válság idején. A rendezők a krízis gyökerét derítik fel: a Nemzetközi Valutaalapot vádolják a két ország gazdaságának szétverésével, aminek nyomán az emberek a bankautomatákat verték szét, amikor nem tudtak a pénzükhöz férni. De az utcán látható tömegtüntetések mellet más, szükségszerű, kreatív túlélési megoldásokat is kerestek, hogy a válsághelyzetben tudjanak egymáson és saját magukon segíteni. Az egyik legforradalmibb ötlet a ´helyi pénz´ volt, egy alternatív valuta amit az argentinok hoztak létre, amikor az eredeti pénzüknek már nem volt értéke."

  http://civiljutub.hu/play.php?vid=314”
 • 3. littlesue 2010. április 27. 14:49
  „"A Kékfrankot ...a turisták is szeretni fogják ... . Még az is utalványt vált majd a takarékszövetkezetben, aki vásárolni nem akar vele, csak szuvenírként viszi haza, hogy emlékezzen a vidám soproni napokra"

  - nem soproni borokat, "I love Sopron" - feliratú polókat meg kézművestárgyakat visznek ezentúl szuvenírnek? ez ugye csak vicc? :)

  amúgy a helyi pénzek többszáz (v.többezer) helyen léteznek a világban, Dél-Amerikában pl. a nagy válságok idején a szegények találták ki maguknak, tehát nem tipikus magyar találmány.

  Ajánlom mindenkinek "A pénz" c. filmet, ebben szó van többek között a helyi fizetőeszközökről is (meg válságokról, hatalmi irányításokról...)

  http://civiljutub.hu/play.php?vid=314”
 • 2. muskátli 2010. április 27. 14:35
  „Már alig birom kivánri! Aztán mehet a csúszó mindenhol, és igy nem is lesz törvényellenes. Okos találmány, tipikus magyar!”
 • 1. Kriszti127 2010. április 27. 13:50
  „Hm!:):) Micsoda marketing fogás:)eladó a helyes pincér srác is ?:) mert akkor foglalom :) By mosolygós :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gundel nyomában járnak a diákok

Arany kategóriás díjat kaptak a soproni diákok azon a nemzetközi versenyen, ahol több ország ifjú… Tovább olvasom