Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Kegyelemből lőtte le a két kutyát

Kegyelemlövéssel vetett véget két kutya szenvedésének a nagycenki M. László. Cselekedete azonban nem mindenki teszését nyerte el.
A Kisalföld SMS-rovatában üzenték szerdán: „Tisztelt nagycenki polgár! Remélem, tudod, hogy a kutya kivégzését a törvény bünteti. Lövöldözhetnél másra, vagy a saját kutyádra is". A megjelenést követően felhívta szerkesztőségünket a „lövöldöző", a nagycenki M. László.
– Nem kegyetlenkedésből lőttem le két kutyát az elmúlt napokban. Az egyik keverék kutya egy kerítésen elhelyezett hurokban akadt el. Mire értesítettek, már ott szenvedett napok óta.

– Szóltam az állatorvosnak, aki megnézte szegény párát, azt mondta, már nem lehet megmenteni, el kell altatnia. Amikor szérumért akart menni, én vállaltam, hogy kegyelemlövéssel vetek véget az eb szenvedéseinek – magyarázza M. László, aki határőr, és saját önvédelmi fegyverével lőtte le az állatot.

– A háziállatot csupán az állatorvosnak és a gyepmesternek áll jogában elaltatni – mondja dr. Jánoska Ferenc, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Vadászati Intézetének egyetemi docense. – Alapesetben a vadász nem jogosult és nem is kötelezhető a sérült, szenvedő kutya elpusztítására. Más a helyzet a kóbor állatok esetében. A nemrégiben módosított törvény szerint a vadat üldöző, vagyis kárt okozó kutyát lelőheti vadász. Régebben ezt akkor is megtehette, ha csupán csavargó egyeddel találkozott, a lakott településtől minimum kétszáz méterre.

– Hangsúlyozom, amit cselekedtem, szánalomból tettem – tette hozzá M. László. – Annak a német juhász kutyának a szenvedéseit, amelyiket a főúton elütött egy autó, ugyancsak nem tudtam tovább nézni. Gerince eltörött, két hátsó lábára megbénult. Az állatorvos vizsgálata szerint nem volt hátra már sok ideje. Véget vetettem a fájdalmainak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitatott császármetszések

Nem biztos, hogy a könnyű megoldás a legjobb megoldás – összegezhető a császármetszések körül kirobbant botrány tanulságaként. Természetes, hogy a kismamák többsége könnyű szülésről álmodik, vannak azonban, akik közlik is orvosukkal: a hoszszantartó fájdalmakkal járó természetes út helyett hasi műtéttel szeretnének túlesni az anyává válás legjelentősebb lépcsőfokán. Tovább olvasom