Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Kedvezőek az idei terméskilátások

A korai érésű szőlők szürete megkezdődött a soproni történelmi borvidéken, a hagyományos kékfrankos feldolgozása szeptember végétől várható. Az idén jó termésre számítanak a gazdák és a feldolgozók.
A szakértők egybehangzó állítása szerint jók a terméskilátások a soproni borvidéken. A savtartalmat és a mustfokot mérik ebben az időszakban. Az eddigi értékek alapján megállapítható: ha az időjárás a továbbiakban is kegyes lesz a szőlősgazdákhoz, jó minőségű borok készülhetnek az idén. Az augusztusi esők egyedül a zweigeltnek ártottak, amelynél a fellépett rothadás miatt korábban kell elkezdeni a szedést. A borvidékre jellemző kékfrankos szürete az eddigiek alapján szeptember végétől kezdődhet.

Valószínűleg korábban válik éretté a zöldveltelini, amelyből a szerződött mennyiségen felül is át tud venni a SOP-VIN Kft. pincészete, ahol az idén tízezer mázsa körüli szőlő feldolgozására számítanak – mondta el Magyar Dezső.
A napokban szüretelik a korai érésű zenitet, a piros veltelinit és a soproni leánykát – tudtuk meg dr. Szita Miklóstól, a Vinex Borászati Kft. ügyvezetőjétől. A felvásárlások ütemét úgy határozták meg, hogy a jövő hét közepétől kezdik el a fehér fajták, a jövő hét végtől pedig a zweigelt felvásárlását. A kékfrankos átvételét a korábbi érés miatt szeptember végén bonyolítják le. Bár a Vinex nagy mennyiségű, még eladatlan bormennyiséggel rendelkezik, úgy tűnik, idei értékesítési gondjai megoldódtak. A legújabb információk szerint szinte korlátlan mennyiségű szőlő feldolgozására rendezkedhetnek be. Megközelítőleg a tavalyi árakon tudják felvásárolni a szőlőt és nem csupán a szerződött partnereiktől.
Taschner István, Sopron város és környéke hegybírója egyértelműen kijelentette, hogy a szőlőt el tudják adni, mert már most öt nagy felvásárlócég jelentkezett. – Közzé is tesszük a szeptember 18-i gyűlésünkön, hogy bátran hozhatják a gazdák eladásra szőlőjüket, azt tavalyi árakon tudjuk értékesíteni – mondta Taschner István. A hegybíró szerint a kékfrankos érése egy héttel előbbre van a megszokottnál, ezért ennek a fajtának a szüretelése is megkezdődhet szeptember végén. Ami a zweigeltet illeti, az valóban a rothadás jeleit mutatja, ezért mielőbb szedni kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aggályok a védőoltások körül

A védőoltások megjelenésével számos, eddig sok áldozatot követelő betegséget sikerült száműzni. A… Tovább olvasom