Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Kedvezményes hitelt igényelhetnek

Sopronban is folytatódik a panelprogram: idén 550 millió forintból valósulnak meg a lakáskorszerűsítések.

Mint arról beszámoltunk Sopronban is folytatódik a panelprogram: idén ötszázötvenmillió forintból valósulnak meg a lakáskorszerűsítések. Ami pedig a jövőt illeti, mind a lakosság, mind az önkormányzat részéről nagy a várakozás a Panel Plusz kedvezményes hitellehetősége iránt. – Ahhoz viszont, hogy a Panel Plusz programra vonatkozó miniszterelnöki javaslat életbe léphessen, az illetékeseknek a részleteket is tisztázó jogszabályt kell alkotniuk – fogalmazott Kalmár István alpolgármester.

 „A Magyar Közlönyben megjelentetendő rendelet szabályozza majd azt is, mikortól lehet élni
a hitellehetőséggel."
Kalmár István
– A soproni önkormányzat komoly reményeket táplál a panelfelújítás újszerű hitelkonstrukciójához, hiszen mindegyik nyertes pályázathoz szeretnénk hozzárendelni az önkormányzati egyharmad önrészt.
Horváth Károly, a Makó utca, a Teleki Pál utca, a IV. László király utca több mint tíz lakóközösségénél lát el közös képviselői feladatot:

– Tavaly két tömb nyolcvan lakásának felújítására nyertünk pályázatot, amelyek idén valósulnak meg, 2005-ben nyolc társasház érdekében nyújtottunk be ilyen irányú kérelmet – tájékoztat Horváth Károly.

– Tapasztalatból tudom, hogy a panellakásban élő nyugdíjasok, egyedülélők számára nehéz előteremteni a lakástulajdonosokra eső egyharmadnyi önrészt, amely több százezer forint is lehet. Nemrég például egy harminclakásos társasház közössége komplett felújítást szavazott meg a lakógyűlésen. Ez külső falszigetelést, fűtéskorszerűsítést, nyílászárók cseréjét jelenti. A költségek egyharmada – 7,5 millió forint – hárul rájuk.

A lakástulajdonosokat tehát 250-250 ezer forint önrész terheli. Négy-öt hétbe is beletellett, míg sikerült összeállítani a megfelelő pénzügyi konstrukciót, hogy elháruljanak az akadályok a pályázaton való indulás elől. Még így is akadt néhány olyan lakó, aki nem tudta vállalni a pénz befizetését. Helyettük a társasház vállal garanciát, az érintettek pedig apránként törlesztik a rájuk eső részt. Nagyon reméljük, hogy a jövőben a Panel Plusz kedvezményes hitellehetőséggel felgyorsul, egyszersmind könnyebbé válik a lakóközösségek pályáztatása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mélygarázs: hasznot kell hoznia

– Egyet már biztosan tudunk: a leendő soproni mélygarázsnak hasznot kell hoznia a városnak – mondta Walter Dezső az ellenzéki felvetésekre.
– Annak örülünk, hogy a Petőfi téri mélygarázs szükségességét a képviselő-testületben senki nem vitatja. Aggodalomra ad viszont okot, a valóságot torzító állítások láttak napvilágot az ellenzék részéről. Tovább olvasom