Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kedvesség a svédeknek kékfrankossal

Svéd kórus tagjai vendégeskednek Sopronban, akik a 30 évet Svédországban élt Lautner Anikó meghívására érkeztek a városba.


Az énekesek koncertet adtak az evangélikus templomban, de szívesen meséltek egyéb élményeikről is.

– Remekül érezzük magunkat, valamivel kellemesebb az idő itt, mint nálunk. Lenyűgözőnek tartjuk a történelmi belvárost, bár kicsit fájlaljuk, hogy a Fő teret nem csodálhatjuk meg teljes pompájában. De jövőre újra visszajövünk – fogalmazott Kerstin Odeberg.

A programokat a soproni születésű Lautner Anikó szervezte, aki 1969-től 1999-ig Svédországban élt, az északi ország egyik népi akadémiájának regionális vezetőjeként a felnőttképzésben tevékenykedett. Hazatérve nemzetközi EU-projektek előkészítésén és lebonyolításán dolgozott.

A svéd énekesek egy hetet töltenek Sopronban.
A svéd énekesek egy hetet töltenek Sopronban.

Mindemellett elhatározta, hogy turistákat hoz Sopronba, felvette a kapcsolatot több svéd utazási irodával, így a leghűségesebb város kínálata is bekerülhetett a cégek katalógusába. Közreműködésével az északi ország több száz turistája láthatta a leghűségesebb város és a környék nevezetességeit.

A svéd vendégeknek tetszik a magyarok kedvessége. Azt azonban fájlalják, hogy kevés emberrel tudnak angolul szót érteni.
A svéd vendégeknek tetszik a magyarok kedvessége. Azt azonban fájlalják, hogy kevés emberrel tudnak angolul szót érteni, s nem igazán áradoztak a gasztronómiánkról sem. A gulyást ugyan talán udvariasságból megemlítették, de láthatóan egyetlen magyar fogáshoz sem fűzik őket mélyebb élmények. A szállodában kiderült, reggelire tucatnyi hideg-meleg fogást kínálnak nekik, mégis a joghurt és a müzli fogy csupán az asztalokról. Megtudtuk azt is, a svéd asszonyok többsége egyévesen bölcsődébe adja csemetéjét, hiszen – csakúgy, mint nálunk – a mama és a papa egyaránt dolgozik. A gyerekek 6–7 évesen mennek iskolába, a nyugdíjkorhatár mindkét nemnél 65 év. Ízlik nekik a kékfrankos és a sörök mindegyike, s szeretettel invitálnak valamennyiünket Svédországba, mert szerintük Sopron mellett Stockholm a legszebb város a világon.

Olvasóink írták

 • 3. fefa 2010. május 17. 19:25
  „Jó a cikk, az angol nyelv hiánya igaz.
  A kép alapján nem tudom elképzelni, hogy a műzlitől hogy lehet uszógumit növeszteni.”
 • 2. Filtec 2010. május 16. 12:04
  „Jag ser fram emot m?nga svenska turister i Sopron.”
 • 1. Baradlay 2010. május 15. 00:41
  „Kan du prata svenska?????Mert en igen!!!!!!!! Engelska ockso!!!!!Polska,ungerska!!!! Ockso vidare!!!!!!!:)))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövőn már szeptemberre készülnek

A következő tanévben két új tanterem és modern tornaterem várja a gyermekeket a lövői általános… Tovább olvasom