Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 7°C Még több cikk.

Kedveltek a soproni bölcsődék

Újra népszerűségnek örvendenek a bölcső dék, ezt az is bizonyítja, hogy telítve vannak az intézmények.
Újra nagy népszerűségnek örvendenek a bölcsődék. Az intézményekbe év közben folyamatosan lehet beiratkozni, de telítettségük miatt érdemes már hónapokkal a tervezett kezdés előtt előjegyeztetni a kicsiket.

A mamák és a babák számára az lenne az ideális, ha a picik hároméves koráig az anyukák otthon maradhatnának velük. Sokan kényszerülnek arra, hogy ennél korábban munkába álljanak. Ilyenkor azzal kell számolni a családoknak, hogy egyik napról a másikra nem lehet megoldani a csemete bölcsődei elhelyezését.

– Hosszas töprengés után döntöttünk végül a fiunk bölcsödébe adása mellett – meséli a kétéves korától bölcsődébe járó Bence édesanyja. – Valójában nem az anyagiak kényszerítettek minket erre a lépésre, sokkal inkább az az igény, hogy a háztartás vezetése és a gyermeknevelés mellett a hivatásommal is tudjak foglalkozni. A munkáltatói papírok beszerzése tartott legtovább, és a bejelentkezés után két hónappal kezdhettük el a beszoktatást.

Húszhetestől háromévesig

– Helyhiány miatt eddig nem utasítottunk el senkit, ha egyébként megfelel a felvételi kritériumoknak. Tény azonban, hogy egyre nagyobb az igény a bölcsődei helyeinkre – mondta el

Domonkos Tivadarné, az Egyesített Bölcsődék intézményvezetője. – Jelenleg 276 kisgyerek jár hozzánk, az előjegyzésünkben ezen túl még 41-en szerepelnek.
Bölcsődébe húszhetes kortól harmadik életévének betöltéséig járhat a gyermek. A soproni tapasztalatok szerint a legtöbb pici másfél és kétéves kora körül kezd el közösségbe járni, a jelenlegi legfiatalabb bölcsis pedig egyéves.
– Sopronban nincsenek körzetek, ha egy családban felmerül az igény a bölcsődére, akkor a szülők általában személyesen keresik fel az intézményeket –- mondja Gergácz Gyuláné részlegvezető, aki a Szarvkői úti bölcsődét nyitása óta vezeti. – Úgy látjuk, az anyukák évek óta alaposan körbejárják a lehetőségeket, elsétálnak hozzánk a kicsikkel a beíratás előtt, és végül a szimpátia alapján döntenek. Folyamatos felvételi rendszerrel működünk, év közben bármikor be lehet iratkozni, de szerencsés, ha legalább egy hónappal a tervezett kezdés előtt jelentkeznek nálunk.

A bölcsi nem kis óvoda

A felvételre alapvetően az a három évnél fiatalabb gyermek jogosult, akinek mindkét szülője dolgozik. A szülő egészségi állapota, szociális helyzete is indokolhatja az elhelyezést – amennyiben a gyermekorvos, védőnő, vagy a gyermekjóléti szolgálat javasolja azt. A város öt pontján működik bölcsőde: a Szarvkői utcában, a Soproni Horváth József utcában, a Deák téren, a Vasvári Pál utcában, valamint a Király Jenő utcában. A felvételi kérelmeket a bölcsődevezetőknél kell leadni. Átfutási idő gyakorlatilag nincs, csak a szükséges munkáltatói igazolások beszerzése vesz hosszabb időt igénybe.
– A legtelítettebbek a tavaszi, kora nyári hónapok – folytatja Domonkos Tivadarné. – A bölcsődei csoportlétszám hivatalosan 12-nél nem lehetne több, így jut egy-egy gyermekre megfelelő figyelem. Sokan elfeledik, hogy a bölcsőde nem kis óvoda: nálunk a szakszerű gondozási-nevelési feladatok és a személyes kapcsolat a meghatározó. A beszoktatás időszakában pedig különösen fontos, hogy egy csoporton belül ne legyen két új gyermeknél több egyszerre.

Hozzájárulás az étkeztetéshez

A szülő csak a bölcsődés gyermeke étkeztetéséhez kell hozzájáruljon, ami jelenleg napi 222 forint, azaz havi közel 4000 forintba kerül. Bár az összeg első pillantásra meglehetősen alacsonynak tűnik, tudni kell, hogy a picik otthon megszokott komfortérzetéhez mára az eldobható pelenka is hozzátartozik. Ezért szinte minden család napi, heti adagokban pelenkát is visz az intézménybe, hiszen a szűkös bölcsődei költségvetésből csak a hagyományos, mosható textilpelenkát tudják a gyerekeknek biztosítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékelik a Fertő jegét

Az előrejelzés szerint a fagyok még két hétig is eltarthatnak. Ebben az esetben a Sopron környéki tavak jege március végéig megmaradhat. Csaknem egy hónapja összefüggő jég borítja a Fertő tavat is. Vasárnap az oxigén pótlására, ami a telelő halállománynak fontos, több helyen lékeltek a Sopron és Vidéke Horgászegyesület
tagjai. Tovább olvasom