Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Kedélyes soproni közgyűlés

A decemberi, ez évi utolsó soproni képviselő-testületi ülésen a városatyák több emelésről is döntöttek.

A helyi autóbuszjáratok díjtételének emeléséről szóló vitával vette kezdetét az idei utolsó közgyűlés tegnap. A Kisalföld Volán Rt. két tarifajavaslatot terjesztett a képviselők elé, az egyik inflációval megegyező mértékű, a másik további hatszázalékos emelést tartalmazott.
– Egy éve jegykiadó automaták telepítését ígérte a Volán a forgalmasabb megállókba, ez eddig miért nem történt meg? És mi lesz az egyvonalas buszbérletekkel? – tette fel a kérdést Mágel Ágost(Polgári Összefogás) Pócza Mihálynak, az rt. meghívott vezérigazgatójának.

– Pénzügyi helyzetünk, így az automaták ügye nagyban függ az önkormányzat mai döntésétől – felelt a kérdésre a vezérigazgató. – Az egyvonalas bérletek pedig azért problematikusak, mert van olyan szakasz, ahol tíz busz is jár, ezek mindegyike igénybe vehető lenne, így anyagi hátrány érné a vállalatot. Az a megoldás nem kivitelezhető, hogy ténylegesen egy járatra szóljon a bérlet. Mágel Ágost további kérdésére Pócza Mihály kifejtette: a város tavaly 72,4 millió forinttal támogatta a Volánt. A képviselők a vita után csak az infláció mértékéhez igazított jegyáremelést szavazták meg.

Pályázat ügyeletre

Ezt követően a képviselők a 2005. évi költségvetési rendelet „központi ügyelet, sürgősségi betegellátás, kardiológia" előirányzatából 55 millió forintot az Erzsébet-kórház költségvetésébe csoportosítottak át, mely összeg a központi ügyelet és a kardiológia kialakítására fordítható. Az ügyeleti rendszerről szóló napirend egyébként szintén vitát váltott ki. A most működő rendszer szerint a háziorvosok teljesítenek éjszakai és hétvégi ügyeletet, de sokan közülük terhesnek érzik ezt a kötelezettséget, vagy a nyugdíjkorhatárhoz közelednek. A város közbeszerzési pályázatot írt ki a feladat ellátására. – Az egészségügyi és szociális bizottságot nem tájékoztatták az ügyről, nem láttuk a pályázati kiírást – mondta el dr. Molnár Ágnes (Polgári Összefogás). – Örömteli lenne, ha a mostani korszerűtlen rendszer helyett megvalósulhatna az, ami előtte működött. Csakis egy magasabb színvonal érdekében történhet változás, ám a szakmai bizottságot tájékoztatni kellett volna. A beérkezett pályázatokat látni szeretnénk és a döntésben is részt kívánunk venni, ez a mi felelősségünk is.
A döntés értelmében amennyiben az eljárás sikeres lesz, a közgyűlés az ügyelet működtetéséért járó éves központi finanszírozást legfeljebb 58 millió forintra kiegészíti, ehhez pedig a szükséges átcsoportosításokat véghez viszi.

Brennbergi rendőrlakás

A korábbi ülésen már tárgyalt brennberg-görbehalmi településrészen létesítendő rendőrségi szolgálati lakás és iroda beruházása ismét napirenden volt. A fő problémát az jelenti az ügyben, hogy mint bérbeadási céllal építendő helyiség, a szolgálati lakás megépítésekor az áfát a város nem igényelhetné vissza, így a tervezett húszmillió forint összességében huszonnégyre emelkedne. Varga Gyula (MSZP) módosító indítványt nyújtott be, amely a szolgálati lakás és iroda kifejezés helyett az épület szót tartalmazta, de a képviselők nem fogadták el azt. Az ellenzék pedig támadta az elképzelést, mondván, hibás lenne megterhelni a jövő évi költségvetést egy ilyen beruházással. Az eredeti javaslatot azonban elfogadták, ennek értelmében a beruházói jogot a SIK Kft.-re ruházták át, és a szükséges húszmillió forintot a kft. rendelkezésére bocsátották.

Folytatják a rekonstrukciót

A képviselők kézhez kapták a környezetvédelmi feladatok idei megvalósulásáról szóló tájékozatót is. Abdai Géza (Polgári Összefogás) kifogásolta, hogy abban a szennyvízprogram megvalósítása a terv szerinti ütemben van feltüntetve. Mint mondta, a Kisvárkerület ilyen korszerűsítése meg sem kezdődött, holott tervbe volt véve. Dr. Magas László (Polgári Összefogás) pedig a Hársfa sor iránt érdelődött. Hruby József alpolgármester elmondta, az előbbi ügy a 2006-os tervek között szerepel. – Volt szó az előrehozásáról, de technikai problémák léptek fel a talaj szerkezetét illetően. Kalmár István pedig a Hársfa sorral kapcsolatban elmondta: a kivitelező ígérete szerint jövő évben itt is megvalósul a szennyvíz-rekonstrukció. Tavasszal ezzel kezdik a munkálatokat.

A helyi iparűzési adó is téma volt. Mivel kérdéses, hogy EU-konform-e az adónem, dr. Szekeres Csaba (Szövetség Sopronért Egyesület) feltette a kérdést, vajon – ha megszűne – honnan pótolná a város az így kieső bevételeket. Hruby József elmondta, a dolog nem helyi, hanem országos szinten fog eldőlni. A lehetőségek nem kiforrottak, de a városháza készen áll a változásokra. Mint kiderült, a polgármester Kovács László uniós biztossal a jövőben tartandó találkozóján ez is téma lesz majd.
A képviselők végezetül elfogadták a jövő év első félévi munkatervét. Ezt követően a polgármester és a frakcióvezetők kellemes ünnepeket kívántak egymásnak, megköszönték a januárban távozó jegyző, dr. Galambos György munkáját és már kora délután távozhattak az ülésteremből. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékezés a hűségre

A hűség napjára emlékeztek tegnap Sopronban. A 84 évvel ezelőtti népszavazáson hazaszeretetéről tett… Tovább olvasom