Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Katasztrofális helyzet Tómalom útjain

Az ott élők elmondása szerint csapadékos időben katasztrofális a helyzet Tómalom útjain. Az arra járók bokáig gázolnak a sárban, az autósok naponta viszik mosni a kocsikat.


A gyalogosan közlekedők szégyellik a sáros cipőjüket, nadrágjukat a buszon, a munkahelyen.

Olvasóink arra is figyelmeztettek minket, ha megkeressük őket, vigyünk magunkkal gumicsizmát is, ott ugyanis most ez a megfelelő lábbeli. Utánajártunk a dolognak, saját szemünkkel akartunk meggyőződni a problémáról.

A Tarló soron három szomszédasszony beszélgetett a kora tavaszi napsütésben. Elmondták, mindig izgatottan figyelik a meteorológiai prognózisokat, mert ha eső jön, tudják, ki sem léphetnek majd a házaikból.

Szabó Pálné olyankor az Ibolya úti lakásában marad, nem megy ki a telekre, mert félti az autóját. Mély kátyúkat takarnak ugyanis a pocsolyák s szerény nyugdíjából nem tudja szervizbe hordani a családi autót. – Hoznak időnként a környékre egy-egy kocsi sárga, agyagos homokot, de ez talán csak ront a helyzeten. Cuppogunk a ragadós sárban, az autók meg pár óra alatt újra kijárják a gödröket – fogalmazott.

Szabó Pálné, Dömötör Jánosné és Nyúl Károlyné sokat bosszankodik a járhatatlan utak miatt. Fotó: Magasi
Szabó Pálné, Dömötör Jánosné és Nyúl Károlyné sokat bosszankodik a járhatatlan utak miatt. Fotó: Magasi

– Kánikulában meg a hatalmas por miatt szenvedünk. Ha elsuhan az utcában egymás után néhány autó, a házakat is alig lehet látni a porfelhőtől – kapcsolódott beszélgetésünkbe az utcában élő Dömötör Jánosné. – Amikor ideköltöztünk aláírtuk, hogy hozzájárulunk a közművekhez, de az út abban nem szerepelt. Készítettek ide játszóteret, ez is fontos. De sajnos nem túl sok apróság van itt a környéken, így talán nem vagyok egyedül a véleményemmel, ha azt mondom, az útnak mindenki jobban örült volna – tette hozzá.

A harmadik asszony, Nyúl Károlyné arról beszélt, a közművek bekötéséhez az ott élők mindegyike hozzájárult. Ő ugyan nem kért teljes összkomfortot, ugyanis csak hétvégi telkét gondozza, de a legtöbb tulajdonos a víz, a villany, a csatorna és a gáz kiépítését saját költségen, építőközösség keretében végeztette. Úgy vélik, az útépítésben igazán segíthetné őket a város.

– A korábbi ciklusokban a tulajdonosok kérésére sok, csak földúttal rendelkező külterületet vontak belterületbe így a Tómalmon is. A belterületbe vonással ezek az ingatlanok értékesebbé váltak – kezdte Kuslics Balázs, a városháza sajtószóvivője. – Könnyen belátható, hogy az önkormányzat ilyen nagy területen aszfaltos utat építeni a többi soproni ember adóforintjaiból a jelenlegi, kormányzati elvonások mellett csak korlátozottan tud. A lakossági útépítő közösségek beruházásait azonban támogatja. A Tómalmon eddig még egyetlen útépítő közösség sem jött létre – tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 19. józanparaszt 2010. március 07. 22:05
  „nembaj! tüzijátékra mindig fussa!”
 • 18. homersimpson 2010. március 07. 14:31
  „"Szabó Pálné olyankor az Ibolya úti lakásában marad, nem megy ki a telekre mert félti az autóját.. szerény nyugdíjából nem tudja szervizbe hordani az autót.." Hát nem lett könnyes a szemem. A legtöbb nyugdíjas örül ha lakása van, nemhogy családi autó meg hétvégi telek... 1. adja el a telket, legalább kipótolja a kis nyugdíjat. 2. adja el a kocsit, elvégre a többi adófizető állja a nyugdíjasoknak az ingyen buszközlekedést is.”
 • 17. laszlo2000 2010. március 07. 11:41
  „Tényleg "járhatatlanok" voltak az utak a nagy hó elolvadása után, és az eső sem kedvez a sétálásnak...
  De!
  1. Esetleg nem kéne állat módjára száguldozni egyeseknek...
  2. A tómalmi utak mindig is ilyenek voltak, egy részük már 40 éve, tehát az igazi kérdés: mi változott meg!!?
  Ha jól emlékszem a csatornázás után alakultak ki ezek az állapotok....
  3. Útépítő-közösség?? Még hány bőrt akarnak rólunk lehúzni??
  4. Esetleg valakinek komoly érdeke fűződik az aszfaltozáshoz, mert nagy forgalma van ....”
 • 16. Andersen 2010. március 07. 07:41
  „9.
  Meg is kapta jutalmát az alpolgármester úr! Ő volt az egyetlen akinek több lett a fizetése!”
 • 15. Kukac40 2010. március 06. 21:39
  „Jakérem, ha a város pénzét elherdálják, ellopják mit várhatunk. Városon belülli régi utcákban sincs aszfalt burkolat. Valamelyik képviselőt oda kellene költöztetni, tutira megoldódna a kérdés.”
 • 14. zazuska 2010. március 05. 19:36
  „Virágvölgyben mikor lesz aszfalt? Ott is járhatatlanok az utak.”
 • 13. Rézi 2010. március 05. 14:47
  „Én a Papréten lakom, a patakparton és ott is csupa sár minden, amikor olvad a hó vagy esik egy kis eső. Az én cipőm azon a pár méteren olyan lesz, mintha dagonyáztam volna előtte. És ez Sopron belvárosa!
  És por is van, amikor nem nedves a talaj, amitől a kocsink kívülről és belülről is egy hét alatt olyan poros lesz, mintha szántóföldön közlekednénk állandóan, pedig csak kb. 15 méter az egész. Mi is fizetjük a súlyadót, meg mindenféle adókat.”
 • 12. reális 2010. március 04. 21:10
  „Kathlen képzeld én is ott lakom a közelben, a játszótér valóban elkészült,nyáron nyakigérő gazban kell keresni a gyermekeket,csipősek a szúnyogok,a hatalmas por miatt nem lehet élvezni a természet adta szépséget és a jó levegö.

  Kathlen írd le Simon Úr történéseit.”
 • 11. zmrzlina 2010. március 04. 20:41
  „Ahol én lakom, ott is ez volt a helyzet, bedobtunk magunk is némi pénzt, amihez adott az önkormányzat is és lett utunk! Emberek, nem má´, hogy vesztek telket olcsón, a MI pénzünkből nektek meg utat csináljanak, amikor fölhúztok csodapalotákat és sírtok a gumicsizma miatt... Mondjuk nagyon hatásos a cikk, biztos nem a Borostyán utcából írták ahol éppen jó az út! Én speciel meg azért vagyok, vagy lehetnék pipa, mert kevés városrész fejlődött annyit az utóbbi három évben mint éppen Tómalom és Kőhida. Vagy ez hülyeség?”
 • 10. Cerwin 2010. március 04. 18:52
  „Kathlen

  A soproniak is úgy kapnak utat Sopronban, ha fizetnek. Az új lakóparkoknál van bizony útalap hozzájárulás. Ha kiépített út van, akkor az meglátszik az ingatlan árában.”
 • 9. Kathlen 2010. március 04. 16:55
  „A reálisnak pedig:Mióta a Simon úr a képviselő több minden történt mig az elmúlt húsz évben!Én itt lakom”
 • 8. Kathlen 2010. március 04. 16:52
  „Többször elolvastam Kuslics Balázs reagálását,és még mindig nem értem:
  1/Mi köze a Tarló sori útnak a belterületté való nyilvánításnak?
  2/Mi Tómalmiak nem vagyunk Soproniak?A kommunális adót ,az iparűzési adót az itt élő vállalkozó tudtommal Sopronnak fizeti nem Tómalomnak.
  3/Hol van az évek óta beszedett üdülő adó,amit fizettünk,bár nem üdülőként használtuk a házikónkat , hanem állandó ottlakásra. /Lévén a polg.mesteri hivatal lakást gyermekeinknek biztosítani nem tudott,ezért az "öreg"költözött a 30 négyzetméterbe ,a fiatal maradt a Soproni lakásban/
  4.A korlátozott építés is jó lenne pl.a Tarló soron,mert azt az utcát a Tómalmiak többsége használja,de egy kavicsos járdának is örülnénk,mert én már fontolgatom,hogy a hátamra írom:TÓMALMI vagyok nem KOSZOS!”
 • 7. ursula 2010. március 04. 16:31
  „Lassan évtizedek óta lakóházak (villák) állnak a Sarudi utcában is, mégsincs még leaszfaltozva......pedig az nem "friss" lakópark.
  Egyébként meg az mindenhol úgy van, hogy a szélben a port fújja a szél!!!!”
 • 6. KERTÉSZ 2010. március 04. 13:58
  „"az önkormányzat ilyen nagy területen aszfaltos utat építeni a többi soproni ember adóforintjaiból a jelenlegi, kormányzati elvonások mellett csak korlátozottan tud." Ez egy szemenszedett hazugság.Miközben pénz folyik el fúrásra,ügyvédekre,bejárati ajtóra,szobor torzóra,heti válaszra és a többire,emelyek milliárdokban mérhetők,akkor miért nincs pénz a lakosságra?Megint az üres duma: a kormány a hibás a saját hülyeségeinkért.Kuslics kérdezze meg a névrokonát hogy még mire folyik el a pénz.”
 • 5. látó 2010. március 04. 11:57
  „Itt a következménye az elmúlt 10-15 év koncepciótlan terjeszkedésének, ráadásul ezekben az "új" lakóövezetekben (Pihenőkereszt, Ágfalvi út, Virágvölgy, stb..) a többség vagy nyugdíjas vagy Ausztriában dolgozik, helyi adótermelési potenciáljuk minimális, ráadásul legtöbbjük nem is ebben a városban fogyaszt...ez az "út" így a pokolba vezet...”
 • 4. dzsi 2010. március 04. 11:23
  „Sopronban is régóta úgy működik a dolog,hogy az adott utca lakói járulnak hozzá az aszfaltozáshoz....ne sirjanak tómalmon hogy ilyen az utcájuk...valószinű ezelőtt 10-20 éve is hasónló volt az állapota esőzéskor..Ingyen ne akarjanak aszfaltot,mert van Sopronban sokkal fontosabb és forgalmasabb útszakasz ami igencsak kívánja az új burkolatot..”
 • 3. reális 2010. március 04. 10:26
  „Simon Úr! most tessék lépni és szédíteni a tómalmi embereket.”
 • 2. Innen 2010. március 04. 09:56
  „Ez nem csak Tómalmon probléma, hanem az összes most épülő lakóparkban (Ágfalva, Ágfalvi úti lakópark új utcái stb.). Úgy kellene a telkeket kimérni kedves Önkormányzatok, ahogy Nagycenken a Széchenyi Village-ben tették, tehát aszfaltos út elkészülte és a közmű bevezetése UTÁN! Akkor ez a mocsár-helyzet elkerülhető lenne a sok bosszúságról nem is beszélve...”
 • 1. Cerwin 2010. március 04. 08:39
  „Ezt a kérdést azok szívták meg, akiknek vikendházuk van kint. Amikor valaki kiköltözik, netán építkezik, azok nyilván számítanak némi útalapba való befizetésre, minthogy minden új lakóparknál ez megtörténik, viszont aki csak az üdülőjét látogatja vagy huszon éve, annak nem biztos, hogy van erre kapacitása. Őt nem biztos, hogy vigasztalja, hogy többet ér e telke, mert nem kért ebből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz urnából hatot hazavisznek

Sopron - Míg a rendszerváltás táján a tíz százalékot sem érte el a hamvasztásos temetések száma,… Tovább olvasom