Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kaszinó, likőrgyár és nyomda

Sopron nagy múltú családjának gyökerei 1830-ig nyúlnak vissza - a Hillebrand névhez fűződik a soproni Kaszinó, a likőrgyár, ma már könyvkötészet és nyomda is.

Egészen 1830-ig kell visszamennünk a múltba, ha Sopron egyik legősibb családjának történetét kutatjuk. Hillebrand Vince ugyanis ezekben az években érkezett Sopronba a sziléziai Tessenből, hogy gyarmatáru-kereskedést, később pedig likőrgyárat nyisson a Várkerület 85. alatt. – Ükapánk aktív társadalmi életet élt, ő építtette a soproni kaszinót, melynek igazgatója is lett – idézi fel a régmúltat Hillebrand György és Imre. – A kaszinó a tagságát kiterjesztette a polgárság felé, gazdaságossá tette a működést, ugyanakkor népszerűsítette a kultúrát. Mikor már kicsinek bizonyult a hely, ő építtette a Széchenyi téren álló épületét. Ezenkívül ő volt a takarékszövetkezet és a malomipari szervezet elnökségi tagja, a kamara elnöke. Ugyanakkor 1848-ban nemzetőr is volt.

Nemzetközi díjas Hillebrandin

Hillebrand Vince fia, Imre fellendítette a likőrgyár működését, a minőséget magas szintre emelte, az ő vezetése idején a cég császári és királyi udvari szállító lett. A Hillebrandin nevű ital – mely több tízféle fűszerből készült – nemzetközi díjakat is nyert szerte Európában. Egyik fia, Rudolf végigharcolta az első világháborút. Ő volt az, aki a gazdasági világválság ellenére talpra állította és tovább tudta működtetni az üzemet.

– Jenő, a másik gyermek pedig nemzetközi hírű régész-archeológus volt – tette hozzá György. – Ő találta meg Magyarországon az első gyermekősember-csontvázat a Szeleta-barlangban. Hermann Ottó atyai jóbarátja volt, közös kutatásokat végeztek. Jenő a Nemzeti Múzeum régészeti osztályvezetőjeként dolgozott, de 1921-ben a népszavazáson buzdított, agitált amellett, hogy Sopron Magyarország része maradjon.

1945-ben a likőrgyárat lebombázták, a helyreállítás után az épületet később államosították. A család az ötvenes-hatvanas években nem sok mindent tudott kezdeni a vállalkozással. – Ott rúgtak belénk, ahol tudtak. Rendszeresek voltak nálunk a házkutatások. Édesapánk csak mezőgazdasági segédmunkásként tudott elhelyezkedni.

Új vonal: a könyvkötészet

Hillebrand György 1966-ban kéziszedőként került az akkori Győr-Sopron Megyei Nyomdavállalathoz, 1967-ben Imre is követte, könyvkötőként. 1979 decemberétől önállósította magát, és könyvkötő műhelyt alakított ki. Színvonalas munkát végzett, Imre mestervizsgát is tett. A könyvkötészet 1992-re annyira megerősödött, hogy Imre megvásárolta az akkor már megyei Széchenyi Nyomda egységeként működő üzemet.

– Kicseréltük a gépparkot, megújítottuk a gyártási technológiát és lépésről lépésre modernizáltuk az egész vállalkozást.

Sopront szolgálják

A Hillebrand család Sopront úgy igyekszik szolgálni, hogy önköltségi áron gyártják le a különböző helytörténeti kiadványokat. Szívesen és lelkesedéssel dolgoznak, és hasznosítják a negyvenéves tapasztalatot. György a főnök és termelésvezető, Imre pedig a menedzser, aki „hozza" a munkát, és szervezi a pénzügyi dolgokat. – Talpon akarjuk tartani a céget, bízunk a felemelkedésben, de ez nem könnyű – folytatja a testvérpár. – Napjainkban nagy cégek, ezerfős gyárak is tönkremennek. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon szinte alig van már nyomdászképzés.

– Nem tudjuk, kinek adjuk tovább a tapasztalatot – teszi hozzá György. – Fiam, Rudolf 22 éves, erdőmérnök-hallgató, Adrienn lányom 20 éves, ő környezetvédelmet tanul. Imre egyetlen lánya, Barbara pedig még csak 16 éves. Nem tudni, a gyerekek közül kinek lesz kedve folytatni a megkezdett hagyományt. Egyelőre még mi is olyan „fiatalok" vagyunk, hogy tudjuk, miként lehet sokat dolgozni.

Cziráki Viktória

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kereskedelmi negyed épül

Amiért a soproniaknak eddig (és még néhány hónapig) más városokba kellett utazniuk, az ősszel, legkésőbb karácsonyra elérhető lesz. Két olyan bevásárlóközpont is épül a Győri úton, ahol építőipari anyagok, barkácseszközök, gépek, kertészeti termékek és még sok minden más megvásárolható. Tovább olvasom