Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Kastélyfelújítás szünet nélkül Fertődön

Az EU és a magyar állam 1,35 milliárd forintos támogatásával megújult az egykori Marionettszínház és a Narancsház.

– Véget ért az Esterházy-kastély rehabilitációjának újabb fejezete – jelentette be Bodrogai László, az Eszterháza Központ főigazgatója Fertőd és térsége prominens személyiségei, valamint Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára előtt a Narancsházban. Részletezte, befejeződött a Marionettszínház és a Narancsház épületének helyreállítása.

A kettő közé visszaépült a barokk víztorony, amelynek földszintjén a kastély történetét bemutató, 360 fokos, körvetítéses film látható. Megújult a kastély előtti gránátos házak homlokzata, tetőszerkezete, valamint restaurálták a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelános szobát is.

Az ünnepség résztvevői bejáráson is részt vettek, látták, mi készült el a második fejlesztési ütemben. Fotó: G. M.
Az ünnepség résztvevői bejáráson is részt vettek, látták, mi készült el a második fejlesztési ütemben. Fotó: G. M.


Ugyancsak a második ütem részeként megtörtént a kastély előtti útszakasz szintsüllyesztése, a díszburkolat kialakítása, a közúti világítás korszerűsítése, a gyalogosátkelő kiszélesítése, valamint a főépület kazánházának teljes megújítása.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a világörökség részét képező barokk kastély felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. A második ütem mostani befejezésével párhuzamosan indultak el a harmadik ütem munkálatai.

Az újabb egymilliárd forintos uniós támogatással a többi között renoválják az úgynevezett kiskastély épületét, emellett visszaépítik a Narancsház és kiskastély közötti összekötő szárnyat és parkolókat alakítanak ki. Ugyancsak a harmadik ütemben nyílik lehetőség a kastély Mária Terézia-kiállítását gyarapító műtárgybeszerzésre, valamint elvégzik a díszudvar kandelábereinek rekonstrukcióját.

Bodrogai László hozzátette: az eddigi fejlesztések eredményeként 2015-ben harmadszor rendezhetik meg az Eszterházi Vigasságok koncertsorozatát.

– Az országos kastélyprogramban harmincöt műemlék újul meg, s néhány napon belül a kormány elé kerül a nemzeti várprogram is – utalt az előttük álló feladatokra Puskás Imre, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

 
Babakiállítás a fertődi kastélyban

A kastélyban nyitották meg Czibuláné Csicsman Erzsébet és a Táti Porcelánbaba Klub huszonegy porcelánbabából álló, Barokk esküvő című időszaki kiállítását, amely egész nyáron látogatható.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz miatt loptak el egy csecsemőt Szombathelyen

Bűnösnek érzi magát az a nő, aki tavaly júliusban a társával ellopott egy egynapos újszülöttet a… Tovább olvasom