Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Kastély: Lassabban halad a festés

A túl korán jött hideg időjárás miatt nem tartható a fertődi Esterházy-kastély külső megszépítésének ütemterve. A műemléki tömb az eddigi sárga helyett téglavörös külsőt kap.

Fertődön az Esterházy-kastély egészét állványerdő borítja, s a javában zajló helyreállítási munkák hangjai ütemesen verik fel a történelmi műemlékegyüttes csöndjét; mégis, a túl korán hidegre fordult időjárás következtében képtelenség lesz tartani a külső festés eredeti határidejét, december 31-et.

Bessenyei Sándortól, a kastély intézményi műszaki vezetőjétől megtudtuk: sajnos idén semmiképpen nem készülnek el a szakemberek a díszudvari homlokzattal. Ennek oka, hogy amíg a levegő – és a megszépítésre váró fal – nem éri el a tíz fokot, nem érdemes vakolni és festeni: ilyen esetekben nem lesz megfelelő a tartósság. Márpedig az utóbbi hetekben gyakran süllyedt a kívánatos tíz Celsius-fokos határ alá a levegő hőmérséklete. A munkák befejezésének új határideje jövő év májusa. A szerződésmódosítások egy részét már aláírták a kivitelezőkkel: eszerint a kastélyt nem terhelik pluszköltségek az elhúzódó munkákért.

Bessenyei Sándor elmondta továbbá, hogy a műemléki zsűri döntése értelmében új színt kap a kastélykülső. Az eddigi sárga helyett olyan halvány téglavörösre festik, amilyen volt a homlokzat a XVIII. század végétől a XIX. századig bezárólag. 

Eközben a szakemberek a kastély kőrészeinek, továbbá a díszlépcső kovácsoltvas mellvédjeinek és az úgynevezett talpig érő ablakok franciaerkély korlátjainak a felújítását végzik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más feküdt a koporsóban

Összecserélték a halottakat a csornai kórházban, ezért a temetés előtt a sopronnémeti ravatalozóban… Tovább olvasom