Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Kastély: csak csoportos látogatóknak

Bezárják a fertőrákosi püspöki kastélyt az egyéni látogatók előtt. Az intézmény működése nem gazdaságos, így szeptembertől már csak előre bejelentkezett csoportos látogatókat fogadnak.

– Elterjedt a hír, hogy be akarják zárni a fertőrákosi püspöki kastélyt – osztotta meg portálunkkal információit Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző. – A kastély jelentős eszmei értéket képvisel, amely pénzben nem kifejezhető. Sopron környéke a templomaival, kastélyaival, gazdag műemlékeivel kultúránk elengedhetetlen részét képezi. Ezért is szeretnék szót emelni érte. Aggódva figyelem kulturális életünk értékeinek folyamatos vesztését. Nevetséges állandóan pénzhiányra hivatkozni, hiszen a kulturális szféra soha nem volt önfenntartó. Nemzeti kincseinkre és a közösségi kultúra feltételeinek megteremtésére fordított összegek ugyanis messze megtérülnek: jobbakká válnak az emberek. Ezért szeretném, hogy a kormány a műemlékgondnoksággal tárgyalja újra ezeket a kérdéseket – mondta Szokolay Sándor.

A püspöki kastély: Jelenleg Madarassy István szobrászművész tárlata látható az állandó kiállítás mellett.
A püspöki kastély: Jelenleg Madarassy István szobrászművész tárlata látható az állandó kiállítás mellett.

Megerősítette a hírt dr. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója. Portálunk érdeklődésére elmondta: a fertőrákosi püspöki kastélyban szeptembertől megszűnik a napi nyitva tartás, egyéni látogatókat már nem, csak előre bejelentkezett csoportokat fogadnak. A kényszerű lépést az igazgató a csökkenő állami támogatással, valamint a költségek növekedésével magyarázta. Éves szinten a fenntartás közel nyolcmillió forintba kerül, míg a bevétel 1,5–2 millió forint körül van. A belépők nem fedezik a szükséges kiadásokat, sem az alkalmazottak foglalkoztatását.


– Minden állami intézmény hasonló cipőben jár, a szerződéses alkalmazottakat sajnos el kell küldeni – mondja dr. Varga Kálmán. Hozzátette: az országban hat hasonló műemléknél vált szükségessé a látogatás korlátozása. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy mindez csak átmeneti állapot lesz.

A kastély évszázadokon keresztül a győri püspökök nyári rezidenciájául, előtte pedig menedékül szolgált, amikor a törökök elfoglalták Győrt. Ekkor épülhetett az a napjainkra már beomlott és kutatásra váró járat, mely a legendák szerint a patakon túli erdőkig, vagy egészen Sopronig vezet.

Olvasóink írták

 • 3. Hozzászóló 2010. augusztus 30. 20:47
  „De janika, az.”
 • 2. janika 2010. augusztus 30. 17:38
  „Mi az az alkotás ? Csak nem kis ember nagy bottal? (szobor a fernti képen)”
 • 1. ödenbürger 2010. augusztus 30. 14:49
  „nagyon sajnálom!
  miért nem csinálnak valami rendezvény-helyszín ebböl, ahol szép koncerteket, vagy esküvöket lehetne tartani? kápolna is van ott....
  elegem van hallani hogy "nincs pénz"...hol itt a felelöség, a kreativitás ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válogatott fűrészesek edzettek Sopronban

A soproni erdőben, a Fáber-réti tanpályán tréningeztek a 29. fakitermelő-világbajnokságra készülő… Tovább olvasom