Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

Károsult a GySEV

Az osztrák vasutasok keddii, 12 órás munkabeszüntetése közel 1500 soproni és városkörnyéki munkavállalót és diákot érintett, mert többségük nem jutott el ausztriai munkahelyére, iskolájába. A GySEV-et erkölcsi és anyagi kár érte.
Megírtuk: Ausztriában tegnap éjfélkor leállt a vasúti közlekedés. A vasutasok így tiltakoztak a kormány tervezett, tizenkétezer munkavállalót érintő létszámleépítése, az államvasutak részleges privatizációja és átalakítása ellen. A sztrájk érintette a GySEV járatait is. Sopronból csak Lajtaújfaluig (Neufeld) közlekedtek a vonatok, ezért közel 1500 soproni diák és dolgozó nem jutott el, vagy csak nagy késéssel a munkahelyére, iskolájába. Azok, akik Ebenfurtba igyekeztek, a közeli Lajtaújfaluból gyalog tették meg odáig az utat. Bécsújhely (Wiener Neustadt) és Bécs felé azonban már nem volt vasúti összeköttetés. A GySEV a reggeli és a délelőtti intercityjáratokat Sopronból (és nem Bécsújhelyről) indította, így azok pontosan kigördültek az állomásról, más kérdés, hogy mégis késtek, mire Budapestre értek – éppúgy, mint a Budapestről Sopronba tartó vonatok –, mert Győr környékén pályamunkát végeztek.

A sztrájk befejezését követően csak lassan állt helyre a közlekedési rend – tudtuk meg Lendvai Pétertől, a GySEV személyszállítási vezetőjétől.
– Az első vonatok közel ötvenperces késéssel indulhattak csak el Sopronból Bécsújhely és Bécs felé (ezeket a járatokat az ÖBB üzemelteti), mert hiába fejeződött be a sztrájk 12 órakor, mire Sopronba értek az osztrák mozdonyvezetők és felvették a munkát, már jelentős késésben voltak. Sokat kellett várni az Ausztria felől érkező vonatokra is. Csak 18 óra körül állt helyre a menetrend szerinti közlekedés.
Az osztrák vasúti közlekedés leállása miatt mintegy 700 ezer osztrák ingázó volt kénytelen autóval vagy autóbusszal eljutni munkahelyére. A sztrájk négyezer vonat elindítását hiúsította meg.

Mint megtudtuk, a GySEV-et jelentős erkölcsi kár érte az ausztriai vasutassztrájk miatt, de nem elhanyagolható – a ma még pontosan nem kiszámítható – anyagi hátrány sem, hiszen fennakadások voltak a teherfuvarozásban is. A tehervagonokat magyarországi állomásokon várakoztatták. Számítani lehet arra, hogy megbízóik a fuvarozási határidő be nem tartása miatt követelésekkel lépnek fel. Ezt ugyan továbbhárítják az ÖBB-re, de a tapasztalatok szerint a teljes kár nem térül meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kastély: Lassabban halad a festés

A túl korán jött hideg időjárás miatt nem tartható a fertődi Esterházy-kastély külső megszépítésének… Tovább olvasom