Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kárelhárítás a határ két oldalán

Régió - Megállapodást írt alá tegnap a kismartoni (Eisenstadt) és a soproni tűzoltóság. A két város tűzoltói tűz esetén és balesetekkor immár hivatalosan is segíthetik egymás munkáját.
A burgenlandi tartományi tűzoltóság, valamint a Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgatóság még 2003-ban állapodott meg arról, hogy a Fertő tavi nagyobb tüzeknél, kárelhárításban a két szervezet szakemberei közösen vehetnek részt. Ezt az együttműködést tegnaptól kibővítették. A kismartoni és a soproni polgármester, valamint a két város tűzoltóságának vezetője írt alá megállapodást. Ennek lényege, hogy a két parancsnokság tűzoltói a másik ország területén immár hivatalosan is végezhetnek kárelhárítást. A tűzoltók beavatkozás esetén a saját felszerelésüket használják, és a költségeket is a parancsnokságok fedezik.

– Az együttműködésben nem rögzítettük, hogy milyen konkrét esetekben kérjük a másik segítségét, erről mindig a parancsnokok döntenek – mondta el Csuka Zsolt alezredes, a soproni tűzoltóság parancsnoka. – A kismartoni tűzoltóságon korszerű a vegyi elhárítótechnika, a magyar oldalon ilyen bázis legközelebb Győrben található. Azaz Ausztriából gyorsabban megérkezik a segítség, mint a megyeszékhelyről.

Emellett a kismartoniak rendelkeznek magasból mentővel, ez pedig a középmagas épületekben keletkezett tüzek oltásakor vehető igénybe. Lényeges, a megállapodásnak köszönhetően megnőtt a kárelhárításba bevonható szakemberek száma.

Pesztenlehler Lajos, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kiemelte, az együttműködés nem csak a kárelhárításra tér ki. A jövőben, az önkéntes tűzoltókat is bevonva, több közös gyakorlatot tarthatnak, emellett szakmai rendezvényeket szervezhetnek, és a tűzoltással kapcsolatos tapasztalatok megosztására is lehetőség nyílik. A kismartoni kiképzőbázis korszerűsítésére pedig uniós forrásokra közösen adtak be pályázatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fórumozók lélektana

Sopron - Az internetes fórumozás olyan, mint kiabálni a tömegben. Eltűnik a személyes felelősség, a… Tovább olvasom