Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Karcsúbb soproni hivatal

Ahogy Győrben már megtörtént, jelentős átalakítást tervez a a soproni városvezetés is az ottani polgármesteri hivatalban.
A március végi közgyűlés napirendjei között szerepel a soproni polgármesteri hivatal alapító okiratának a módosítása. Az anyag jelentős átalakítást tartalmaz. A városvezetés a választások óta eltelt közel fél évben megismerte a hivatal működését, s úgy gondolja, tizenhat évvel a rendszerváltás, illetve az önkormányzatok felállása után most érett meg a helyzet arra, hogy új, európai uniós feladatokhoz igazítsa a hivatali struktúrát. A cél a gazdaságosság, a működési feltételek és a hatékonyság javítása.

Az átalakítás során figyelembe vették az elektronikus önkormányzat megvalósíthatóságának feltételeit, az egységes irányítás szempontjait és az egyes irodák feladatai között ma még meglévő átfedések megszüntetését.

A jelenlegi tizenkét önálló szervezeti egység helyett nyolcat javasol a városvezetés. Az adóiroda, mely eddig önálló osztályként működött, a költségvetési iroda utódjához, a közgazdasági osztályhoz kerül mint adóügyi csoport. Az ellenőrzési iroda is elveszíti önállóságát: ellenőrzési csoportként a jegyző közvetlen irányítása alatt dolgozik tovább. Jelenlegi formájában megszűnik a főépítészi iroda is: a városfejlesztési osztály városépítészeti csoportjaként találkozhatunk vele a jövőben kibővült, térinformatikai feladatkörrel. A városfejlesztési osztály csoportja lesz a most még a polgármesteri irodához tartozó beruházási csoport is, valamint létrehoznak egy új egységet, a pályázati és közbeszerzési csoportot, amely ugyancsak ide tartozik majd. Az igazgatási iroda változatlan feladatkörrel működik tovább, csak elnevezése változik osztályra.

A költségvetési iroda utódja, a közgazdasági osztály a jelenlegi két csoportja mellé nemcsak az említett adóügyi csoportot kapja majd, hanem átveszi az intézményfelügyeleti irodától annak gazdasági csoportját is. Az intézményfelügyeleti iroda intézményi osztály lesz alapos átalakítással. Ide kerül az önállóságát elvesztő szociális iroda és a gyámhivatal, valamint a sportfelügyeleti csoport. A műszaki iroda építéshatósági osztályként működik tovább.

Megszűnik a vagyongazdálkodási iroda is, bár a feladat nyilván marad: azokat viszont a városgazdálkodási osztály csoportjaként látja majd el. Ugyancsak ide integrálják a városüzemeltetési iroda tevékenységeit.
A szervezeti változtatásokon túl az előterjesztés a hivatal tevékenységi körének bővítését is javasolja eszközök bérbeadásával, számítástechnikai és nyomdai szolgáltatásokkal, családi eseményekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal – hogy a szabad kapacitások jobban kihasználhatók legyenek. Az optimális elhelyezkedés miatt a hivatal kezelésébe kerülhetnek olyan ingatlanok is, ahol kisebb szervezeti egységek a városházán kívül kapnának helyet.

Az átszervezés miatt várhatóan módosítani kell majd az ügyrendeket, szabályzatokat, nem is beszélve a minőségügyi eljárásokról. Módosítják az összes munkaköri leírást, minimum annyiban, amennyiben változik a szervezeti egység elnevezése. Ám ennél sokkal többről van szó a jelenlegi irodavezetők tekintetében. A javaslat szerint ugyanis a hivatal valamennyi osztályvezetői állását megpályáztatják. Természetesen pályázhatnak a jelenlegi, tapasztalt vezetők is, ám hogy kik nyerik el a megbízásokat, az még a jövő zenéje.

Persze az előterjesztést még el kell fogadnia a közgyűlésnek, de miután a városvezetésnek abszolút többsége van a képviselő-testületben, szinte biztosra vehető, hogy a terv megvalósításához közgyűlési felhatalmazást kap. Ez esetben már július elsejével életbe lépnek a változások.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen elérhető a szépség

Egyre nagyobb az igény az esztétikai korrekciós műtétekre, s ma már a társadalom minden rétegéből – elsősorban nők, de férfiak is – fordulnak hozzánk – jelentette ki dr. Pap Sándor plasztikai sebész. Egyre több olyan technika létezik, amely kiválthatja vagy késleltetheti a műtéti beavatkozást. Tovább olvasom