Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Karantén alatt a soproni méhek

A nyúlós költésrothadás fertőző betegség miatt legalább augusztus 15-ig, Sopron közigazgatásai területén belül karantén alatt lesznek a méhek. A beteg családokat el kell égetni.

Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága Soproni Kerületi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatala méhek nyúlós költésrothadása fertőző állatbetegség miatt augusztus 15-ig karantén alá helyezte a Sopron közigazgatási területén lévő méheket.

A szigorú határozat azt jelenti, hogy ezen idő alatt az érintett területről nem szabad kivinni, és ide behozni a állatot.

A méhészeteket csak a tulajdonos, a méhegészségügyi felelős és a hatósági állatorvos látogathatja. A megtermett mézet azonban bizonyos kertek között lehet értékesíteni. Feltéve, ha lesz mit...

Augusztus 15-ig mindenképpen tart a karantén. Addig se ki, se be.
Augusztus 15-ig mindenképpen tart a karantén. Addig se ki, se be.


- Nagyon komoly a helyzet - jellemezte az állapotokat tömören az egyik soproni méhész. - Augusztus közepéig nem mozdulhatunk el. Amikorra, jó esetben feloldanák a zárlatot, arra már gyakorlatilag levirágzik a napraforgó. A másik nagy probléma, hogy a méheink nem gyűjtenek, mert már itt nincs mit. Így etetnünk kell. Fontos, hogyha mondjuk a karantén ideje alatt az ellenőrzések során például, ma újabb beteg családokat találnak, akkor a zárlat további hatvan nappal kitolódik.
Mint megtudtuk, a beteg családokat el kell égetni, és ezért bizonyos összegű állami kártalanítás jár.

A karanténon belül ragadt, ám egészséges családok után viszont nincs kompenzáció.

Egy nagyobb - 100 családos - termelő több millió forintos kárt kénytelen elviselni. Tegyük hozzá, ott, ahol teljesen fel kell számolni a gazdaságot, legalább három évnek el kell telnie, hogy elérjék az eredeti szintet. Ez pedig családonként újabb több tízezer forint pluszkiadás jelent. Miközben idén a tavasz is meglehetősen rosszul indult. Gyakorlatilag alig adott mézet az akác, a repce, majd most a gesztenye.

- A betegség a kifejlett bogarakra és az emberre teljesen veszélytelen - folytatta a megkérdezett méhész. - A baktérium, a fiatal egyedeket támogatja meg. A fertőzés lassan terjed, mégpedig úgy, hogy az egészséges méhcsaládok lerabolják a gyengéket. Már csak emiatt is szükséges lenne a szigorúbb szabályozás, ugyanis az elmúlt években mintegy negyven százalékkal nőtt a mézelő méhcsaládok száma. Így egyre többen foglalkoznak a méhekkel, köztük olyanok is, akik nem nagyon értenek a szakmához.

Információink szerint a karantén területe kiterjed az ágfalvi, harkai, görbehalomi térség egyes részeibe is. Úgy tudjuk, hogy csak a Fáber réten 8-10 méhészet 400 családját érinti a zárlat.

Sopronban egyébként a tapasztalt méhészek szerint az elmúlt évtizedekben nem volt nyúlós költésrothadás. Környékünkön legutóbb Kapuváron a 2000-es évek közepén tizedelt a betegség, amely ellen úgy lehet védekezni, ha három hetente átvizsgálják a családokat és betegeket a hatóságilag elégetik.

Olvasóink írták

  • 2. bogote 2012. július 05. 02:55
    „torabora! mi köze ehhez a VOLT-nak????”
  • 1. torabora 2012. július 04. 08:03
    „Ezt is a VOLT okozta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kedvezményes fürdőbelépők mindenkinek Sopronban

Július 6-tól egész nyáron új kedvezményekkel lehet strandolni Sopronban. A fiataloknak továbbra is… Tovább olvasom