Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Kapuvári, csornai, iváni betörőbandákat fogtak el Ausztriában

Három, Ausztria keleti részén tevékenykedő magyar betörőbandát fogott el az osztrák és a magyar rendőrség.
 
Schengeni csatlakozásunkkor Ausztriában sokan féltek attól, megnő a határmenti településeken a keletről érkező bűnözők aktivitása. Néhány bűnelkövető csoport miatt ezek az aggodalmak részben igazolódtak is, rontva hazánk jó hírnevét.

Ugyanakkor az osztrák és magyar rendőrök kiváló együttműködése felgöngyölítette ezeket a bűncselekményeket. Az összefogás sikere nem maradt jutalom nélkül: Bécsben osztrák és magyar nyomozókat, rendőrtiszteket részesítettek osztrák belügyminiszteri elismerésben.

Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Aranyos Gábor alezredes.
Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Aranyos Gábor alezredes.


Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter Bécsben tegnap tartott sajtótájékoztatón jelentette be, Ausztria keleti részében tevékenykedő három magyar betörőbandát derített fel az osztrák és a magyar rendőrség.

Tavaly márciusa és decembere között az osztrák-magyar határ térségében, így a Fertő tó osztrák településein, Kismartonban (Eisenstadt), Alsó-Ausztriában 250 esetben történt betöréses lopás.

A tolvajok családi házakból, mezőgazdasági épületekből, ipari és kereskedelmi létesítményekből főként elektromos berendezéseket, fűnyírókat, kerékpárokat, más, könnyen szállítható eszközöket vittek el, összességében 352 ezer euró (mintegy 105,6 millió forint) értékben.

Az ellopott holmikat piacokon és orgazdák révén értékesítették. Az osztrák belügyminiszter részletezte: a burgenlandi  tartományi rendőrség vezetése alatt, bécsi szakértők bevonásával  külön munkacsoportot hoztak létre a betörések felderítésére.

Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Baumgartner Csaba alezredes.
Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Baumgartner Csaba alezredes.


A nyomok alapján a magyar rendőrökkel folytatott több hónapos, szoros együttműködést követően sikerült a gyanúsítottakat elfogni. Kapuvár, Csorna, Iván, illetve Zalaegerszeg és Ajka  térségéhez  kötődő három csoportról van szó.

A magyar hatóságok időközben tíz embert őrizetbe vettek, és további tizenkét gyanúsított ellen is megkezdődött a büntetőeljárás. Pintér Sándor úgy fogalmazott:  a két ország rendőrsége együttműködésének sikere „üzenet" azoknak, akik őrizetben vannak, azoknak, akik ellen már eljárás indult, és azoknak is, akik ilyen jellegű  bűncselekmények elkövetésében gondolkodnak.

Az osztrák belügyminiszter elismerésében részesült osztrák és magyar rendőrök között volt a Soproni Rendőrkapitányság három munkatársa is: Aranyos Gábor alezredes, bűnügyi osztályvezető, Baumgartner Csaba alezredes, alosztályvezető és Kocsis Judit százados, a vizsgálati osztály vezetője.

Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Kocsis Judit százados
Johanna Mikl-Leitner osztrák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter között Kocsis Judit százados


– Szinte napi kapcsolatban álltunk az osztrákokkal. Külön nyomozó csoportot hoztunk létre, s éjt nappallá téve munkálkodtunk az elkövetők kézrekerítésén, ami végül eredményre vezetett – nyilatkozta Aranyos Gábor bűnügyi osztályvezető. 

– A sikeres együttműködés óta igen sokat javult a helyzet Burgenlandban – tette hozzá Ewald Hausleitner, a burgenlandi rendőrség magas beosztású tisztje, a magyar kapcsolattartás vezetője. – Reméljük, adott esetben a jövőben is hasonló hatékonyság jellemzi majd a közös munkát.
Erősödő figyelem a határ mentén

A sajtótájékoztatón Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Kisalföld kérdésére elmondta: Európában példa értékű operatív munka hozta meg a közös felderítés. Továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a határ menti kapitányságok – így a soproni is –, hogy a határon átnyúló bűnözés elleni fellépés sikere biztosított legyen. 

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. rozsautcai 2013. augusztus 29. 16:34
  „"44. WeiseÖdenburg " A válaszom elszállt az "éterben",számítottam rá ezért elöre elmentettem neked.Megtalálod a TVN. hu-n "sopronipanzios " címen ,ott a színtiszta igazság.A történet ott van a-tól cettig,könyv lesz belöle,na de azért minden nincs ott,valami meglepi is kell.A könyv akkor jelenik meg,ha ötösöm lesz a lottón és ügyvédek ordasfalkája tud engem védeni,ugyanis az utolsó szóig igaz.Felvételekkel tudom az igazamat bizonyítani.Söt még olyan felvételem is van amikor a saját fönöküket szidják mint a bokrot,jó mi?Mire is jó ,ha az ember háza több oldalról be van kamerázva,"mit audio".Én itt irogatom ,irogatom a könyvemet,közben a fiam meg kettöt megjelentetett,csak úgy sumák módon.”
 • 44. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 29. 10:58
  „43. rozsautcai 2013.08.29. 10:35
  Még a régi ügy,vagy lett egy másik ?”
 • 43. rozsautcai 2013. augusztus 29. 10:35
  „"bölcssoproni" "Hátakkor én színes Tv-t loptam a "rozsautcaitol " .NEM rossz ,söt nem is tudod,hogy mennyire betaláltál.Tölem nem rég egy olyan tv-t loptak el ,amiben még piros is volt.Szép kis LCD tévét.Sokat úgysem érhetett ,mert már lejárt a garanciája:)A tolvajt elkapták,de a másikra kente,pedíg kamera vette ,amikor Ö vitte.Hú ez még rímel is.A lényeg,hogy az orgazda nem lett meg,pedíg itt van valahol a városban.Megint csak nem akarok ünneprontó lenni.......................csak a csapásokat bírom elszenvedni,alúlról fölülröl.Habár mostanában az alúlról jövöket nem engedem közeledni.Viszont a felülröl jövök megleptek egy kis kedvességgel,ki is akadtam tölük.Biztos szánják bánják bünüket.Te és a többiek úgyis értik,na meg a két kis hösünk is,sajnálkoztak a levélben.”
 • 42. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 28. 21:32
  „41. rozsautcai 2013.08.28. 21:01
  Nagyon jó a történet.Szerencsére már csak röhög rajt az ember. Kapsz ezért egy viccet. "Te Gázsi a fehér azs színy ?
  Gazsi válaszol ja!Hát a fekethe? Azizs ! Hátakkor én színes Tv-t loptam a "rozsautcaitol "”
 • 41. rozsautcai 2013. augusztus 28. 21:01
  „"bölcssoproni" hát ha már egyszer ott kellett várakozni,akkor már kihasználták hasznosan az idöt."Eccer" régen kinai rádiós magnókat vettem a kínai piacon darabját 2000-2500-ért Kérdezték tölem a szinkódosok nem tudok-e valami bizományit.Szépen illedelmesen,ahogy anyukám tanított ajánlottam nekik a frankenburgi uti zacit.Hát a szakramentumok nem ott adták el a magnóimat!”
 • 40. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 28. 20:30
  „39. rozsautcai 2013.08.28. 19:10
  Emlékszem,de valójában lent is volt. Egy darabig" kuss- ban" voltak.Devecserből meg a jó ég tudja mely vidékről ada keveredettekkel van a fő gond. Az Erdőgazdaság Vezére szociális érzékenységből felvett vagy 30 főt ideiglenes munkára.
  Előtte orvosi vizsgálaton kellett részt venni .Míg várakoztak egymást követő vizsgálaton,szemfülesen leszerelték a WC-ben található csapokat,"aluminium" kilincseket az öblíttő tartályt és más fém tárgyakat.A rendelő másnap zárva tartott technikai okokból. Ja soproni rendelőben történt az eset.”
 • 39. rozsautcai 2013. augusztus 28. 19:10
  „" 37. gonzo" Értem mire gondolsz,a klasszikus lapátosra.Amikor egy lapátol és öten nézik."38. WeiseÖdenburg" Szegény ivániak szivnak rendesen.Nem <moderálva>,megvárják amíg kész termék lesz a disznóból és akkor csapnak le rá.Hisz mint tudjuk dolgozni nem szeretnek,de zabálni azt igen,föleg a másét.Bezzeg amikor jött a hír ,hogy a gárda arra tart.Menekültek mindenfelé,a végén kiderült,hogy kacsa volt a hír.Emlékszik rá valaki?”
 • 38. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 28. 15:16
  „37. gonzo 2013.08.28. 15:01
  Konkrét munka vállalókra értem! Van plusz másodállás.Más kiegészítő jövedelem.Kiskert saját szükségletre.
  Pl. Iván sertés,baromfi más lábasjószágtartása. Disznóvágás idején a kész füstölt terméket egy nappal megelőzték rendszeresen a gazdát és leszedték az anyagot a füstről/sonka,kolbász,stb./ Majd később,ha a tulaj és családja nemvolt otthon,simán betörtek és a hűtőláda tartalmát elvitték. Gondolom ez nem újság?”
 • 37. gonzo 2013. augusztus 28. 15:01
  „36.skarbantia,értem mit akarsz mondani,de az,hogy mindenki dolgozott enyhe túlzás.Mindenkinek volt munkahelye-így talán helyesebb.Tudod:egy dolgozik 5 nézi.”
 • 36. skarbantia 2013. augusztus 28. 14:15
  „"34. titokban Nem akarom a régi rendszereket dicsőíteni,"Itt van a kutya elásva ,ezért élednek fel a Kádár imádók és sajnos azt kell ,hogy mondjam(anti komcsi létemre),hogy sok mindenben igazuk van.Akkor ugyanis volt KMK. és mindenki dolgozott,aki egészséges volt,nem értek rá lopkodni,na meg volt fizetésük és talán nem is szorultak rá."Bölcssoproni" barátunk "alant" eléggé jól kifejtette a probléma gyökerét."A társadalom dolgozó, értéket előállító tagjai" Tehát a nem másokból élösködökröl van szó,szemben azokkal,akik csupán mások megkárosítására szakosodtak és sokszor ebböl elég jól megélnek,élösködök,kártékony férgek. Ha kapnak is egy kis börtönt,amikor kiszabadulnak kezdik elölröl ,még nagyobb ütemben,mert úgy érzik be kell hozni azt a lemaradást amig csücsültek a dutyiban."33. skarbantia " megnyugszik a beteg,ez nem az a pillanat.”
 • 35. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 28. 12:43
  „34. titokban 2013.08.28. 11:24
  Az áll liberalizmus a demokrácia nevében fellazítja a törvényeket és bomlassza a morális értékrendet. Ezek eredője
  társadalmi problémákat gerjeszt,mint például a köz és vagyonbiztonság minimális szintre történő csökkenése.
  Sok embert érdekelne a törvényeket a társadalmi együttélést be nem tartok által okozott károk száma és"forintális "vetülete.A társadalom dolgozó, értéket előállító tagjai az írott és íratlan törvényeket betartva munkálkodnak a családjuk,vagy maguk fenntartása érdekében,addig a morál nélküli réteg mások által megtermelt anyagi javak lopásából,rablásából "tengetik" mindennapjaik.A nevetséges a nagyszájú szerecsen mosdatok,erkölcsi prédikátorok most lapulnak nincs hozzászólás! Ne is legyen,mert visszataszító némely ismert nulla ember bugyuta írása.”
 • 34. titokban 2013. augusztus 28. 11:24
  „250 eset után...az 250 megkárosított család, cég, stb... Mondjuk az osztrákoknál nincs rend két hét alatt...nem úgy mint ugye nálunk...azért érdekes lenne tudni magyarországon NAPONTA hány család, cég, stb károsodik a dédelgetett állampolgáraink miatt...
  Nem akarom a régi rendszereket dicsőíteni, de szerintem a megoldás valahol a határozottabb eszközök között van, nem pedig ott ahol 250 esetet várnak meg mielőtt megoldás születik....ha született egyáltalán, mert ugye a kitüntetések nem a megoldás...hol vannak a tróger elkövetők és meddig sittelik le őket????”
 • 33. skarbantia 2013. augusztus 28. 11:15
  „Rózsautcai a fene a nagy füleidet,mert nem szóltál,hogy banzai van.Most mi a menü?Támadunk,vagy nyalunk?Elemér meg elmehet elemér.”
 • 32. rozsautcai 2013. augusztus 28. 08:49
  „De hol vannak a többiek,amikor az ég dörög?Igazolatlan mindnek,ha nem jelennek meg az órán ,soproninak elnézem,mert oka van.”
 • 31. rozsautcai 2013. augusztus 28. 08:43
  „"28. tkrs9980 2013.08.28. 00:21
  A képeken akkor mégsem a bűnözők vannak?" ..-Most elbizonytalanodtam kicsit én is,a fene tudja már ennyi idö után.”
 • 30. rozsautcai 2013. augusztus 28. 08:41
  „Aranyos úr és Baumgartner úr jön nekem egy egy sörrel,ja nem ,colával,mivel hogy kinek az ötlete volt,hogy cseréljék le a képet és ne maradjanak homályban a mi höseink.Amúgy én akkor már tudtam ,hogy kik azok! "9. rozsautcai 2013.08.27. 16:59
  "6. tmm" Mi bajod a bajuszosokkal.Aranyos!!!-ak nem?Ez nem bajusz verseny.De ki az a három derék legény,mért nem irták ki a nevüket,tán ez is államtitok?Én csak Öket tettem volna ide."Jó az öreg a háznál mi,aklár milyen b....sz is?Kocsis Juditnak elengedem a cólát ,neki csak gratulálok." 26. WeiseÖdenburg" Igazad van Elemérékkel kapcsolatban,szerintem is kapás suliba jártak.”
 • 29. Fedayn 2013. augusztus 28. 06:51
  „Olvastam az osztrák hírportálokon ugyanerről a cikkeket,ott leírták a bandák nevét is: ,,Ivan", ,,Orsos", ,,Karpati". Szerintem a magyaroknak is jogukban állna megtudni,hogy kitől rettegjünk mondjuk itt Kapuváron!Persze az országos és helyi viszonyokat ismerve...no comment...”
 • 28. tkrs9980 2013. augusztus 28. 00:21
  „A képeken akkor mégsem a bűnözők vannak?”
 • 27. olvasó68 2013. augusztus 27. 22:44
  „Orbán rejtett erőforrásai akcióban határon innen és túl . Remek. Sopron is halad az elcigányosítás útján, köszönjük a városvezetőknek , hogy asszisztálnak mindehhez !”
 • 26. WeiseÖdenburg 2013. augusztus 27. 22:37
  „25. rozsautcai 2013.08.27. 21:43
  Minőségileg változott a tevékenységük. Legyél" nyugodt" mint én ,régen is nyugodt voltam nagyon! Csak a plasztikpénisz
  Elemér elmebetegsége zavart engem is. Szerintem egy soproni szándékosan provokáló. Kertészeti munkás Szegfű termelő!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áthelyezik a GYSEV ingyenes parkolóit Sopronban

Szeptember elsejétől a soproni Arany János utca és az Állomás utca találkozásához helyezik át a… Tovább olvasom