Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Kápolnát épít, csőszkunyhót újít fel

Hidegség nagy lokálpatriótája Grubits János, a nevezetes Toronhegyi Pajta tulajdonosa idén is bekapcsolódik a hegykői Tízforrás Fesztiválba.

Lelkes művészetpártoló személyiség Grubits János fafaragó, a Toronhegyi Pajta tulajdonosa, aki nemrég önerőből felújította a Hidegség határában álló csőszkunyhót is. A hajlékból idegenforgalmi látványosságot varázsolt, a pajta pedig Hidegség egyfajta kultúrcentruma lett. Élettel telik meg a világörökségi napokon és a Tízforrás Fesztivál alkalmából is.

Grubits János önerőből újította fel a legendás csőszkunyhót.
Grubits János önerőből újította fel a legendás csőszkunyhót.  


– A kiállításoknak, koncerteknek otthont adó pajtát 2002-ben építettük azzal a céllal, hogy Hidegség kulturális életébe pezsgést vigyünk, s ilyen téren lépést tarthassunk a szomszédos településekkel. A csőszkunyhó már az 1700–1800-as években is állt. Én még ismertem az utolsó csőszt, Laci bácsit, aki munkája fizetségeként mindig a falu más és más családjánál kapott ebédet. A kunyhót jó pár évtizede ledózerolták, most azonban sikerült visszahozni egy darabka múltat – mutatja Grubits János a teljesen rendbe hozott és kis múzeumnak berendezett házikót.

Az autodidakta fafaragó szülőfaluja, Hidegség mellett Fertőbozon, Nagylózson, Hegykőn, Ivánban, Undon és Sopronban is letette névjegyét. Szakrális és világi műveivel emléket állított a hidegségi zsidóságnak, szenteknek, a
nádaratóknak, a földet művelőknek vagy épp a cigányzenészeknek is.

A jótékonyság sem áll távol a művésztől: tizenkét alkotását árverésre bocsátotta, a befolyt összeget pedig a soproni zenei élet támogatására fordította. Büszkén mondja lapunknak is, hogy több kápolnához is köze van, így a helyi Pap-kerti Lourdes-hoz és a Szent Jakab-kápolnához, amelyet ő hozott létre egy gazos terület helyén barátai segítségével, Fejér Zoltán soproni festőművész képeivel. Ezzel a feléledő zarándokhagyományt szeretné erősíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss István soproni vállalkozó irtaná a feketemunkát

A feketemunka elleni fellépés érdekében összefogást szorgalmaz az Ipartestületek Országos Szövetsége az iparkamarákkal, önkormányzatokkal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. Tovább olvasom