Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Kalmár: Szolidaritásból elégtelen 2012/1

Önkormányzati képviselőként megdöbbenéssel értesültem arról az idei „pofátlan" áremelésről, ami már megszokott módon a legrászorultabbakat sújtja - mondta el Kalmár István (MSZP).

A múlt héten tömegesen kerestek meg soproniak (többek közt a Széchenyi tér és Hátulsó utcai bérház lakói), mert tarthatatlanná vált a helyzetük. Ez így nem maradhat, az önkormányzatnak, a városvezetésnek lépnie kell - kezdte hétfői sajtótájékoztatóját Kalmár István, önkormányzati képviselő, az MSZP soproni csoportjának vezetője.

- 2011 júniusában, amikor az utolsó fűtési hónap (április) számláját kapták meg a lakók, a fűtési hődíj egységára 2,379 Ft/GJ volt. 2012. januárjában, amikor az októberi első fűtési időszakot számlázták ki neki, ugyanezen hődíjak egységára 4,013 Ft/GJ-ra emelkedtek. Ez az emelés fél év alatt 66 százalékkal, azaz 2/3-dal növelte meg a jórészt szociális alapú bérlakásban élők terheit. A Fidesz rendkívül büszke 2/3-os parlamenti többségére, de ezt a többséget nem a nehéz helyzetben lévők megsegítésére, hanem a párt hatalmának betonba öntésére használja.

Kalmár István így folytatta: Orbán Viktor tavaly levelet küldött a nyugdíjasoknak: ˝2012-ben már garantálni tudjuk Önöknek a nyugdíjas értékállóságát. A gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja tehát nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak˝.

- Ezek szerint, például a Hátulsó utcai 42 lakásos bérházban élő nyugdíjasok 66 százalékos nyugdíjemelést kaptak? Persze, hogy nem! Csupán ismét tetten értünk egy orbáni hazugságot - emelte ki a képviselő. - Tovább tetézi a bajt, hogy ugyanezen lakók nem tudják érvényesíteni jogos igényüket a gázár-támogatásra sem, így a többgyermekes, szociálisan rászoruló családok ettől a kedvezménytől is elesnek.

Ellenzéki képviselőként nem tehetek mást, minthogy rendkívüli bizottsági ülés összehívását kezdeményezem. A Gazdasági Bizottságnak van hatásköre a Sopron Holding Zrt. árképzését vizsgálni, ezért hétfőn levélben felkértem az elnököt a szükséges lépések megtételére.

Megkeresésünkre Komornoki László, a Sopron holding Zrt. reagált: holding észlelte azt a jogi természetű problémát, hogy a kedvezményezetti körből bizonyos fogyasztók kimaradtak. Megfelelő kormányzati szerv felé ezt jeleztük, ahol már dolgoznak a megoldáson.

Olvasóink írták

 • 11. vitriol2 2012. január 31. 06:30
  „Nem birálok csak kérdezek:
  -ugye ezt igérték?
  -ugye ezt akartuk?
  - ugye jol rá....?”
 • 10. DK 2012. január 30. 21:28
  „Itt olyan káosz van, mint most Bp-en az útdíj kapcsán.
  Tarlósra akarják fogni, hogy az ő terjesztette be, közben pedig Rogán keze van benne.
  A törvényekben káoszok, hozzá nem értés uralkodik, közben pedig egymást egy kanák vízbe belefojtanák már...

  Egy a baj, a végén mindig a szegény kis ember fizeti meg, a hozzá nem értést.
  Mennyit bír a nép?
  Mennyit tűr még a nép?”
 • 9. korosp 2012. január 30. 20:48
  „Odenburg

  az említett intézkedéseket a FIDESZ szavazta meg, bármiféle módosítást lesöpörve az asztalról! (még a kis matekozást) sajnos a FIDESZ erre elsöprő többsége miatt képes! Érdemes az önkormányzati, országgyűlési szavazatokat számon tartani ;) Én azt teszem...”
 • 8. klein.stern 2012. január 30. 20:46
  „Xy is megmondta a holding zrt munkatársa,h mekkora lehúzások mennek.....”
 • 7. Odenburg 2012. január 30. 19:10
  „T:Kalmár Úr !
  LMP és JOBBIK!
  Megszavazták maguknak az ez évi bérük emelését?
  Önök egyetértenek vele,hiszen mást sem hallunk ,hogy nincs pénze a városnak, itt van a kommunális és építményadó, kettő is,
  Önök miről mondanak le ? Mit tesznek a városért,
  A pedagógusok ,óvónők nem kapnak cafeteriát , a városlakosságát megadóztatják, de fizetésük emelésére van pénz ,gondolom teljes egyetértésben vita nélkül döntöttek.”
 • 6. soproni 2012. január 30. 19:03
  „3!Az ő esetükben a gáz ára nem csak az elfogyasztott mennyiségtől függ:"Tudni kell, hogy a bérlakást használók a gáz esetében nem lakosságnak, hanem közületnek számítanak, ugyanis a Sopron Holding Zrt-n keresztül kapják a szolgáltatást. Így ők kikerülnek a kedvezményezettek köréből."”
 • 5. DK 2012. január 30. 19:01
  „Orbán V. mondta, hogy a válságból csak adó csökkentéssel lehet kimenni, hát eddig nem ezt látjuk!
  Káosz, és egyre nagyobb szegénység van jelen...”
 • 4. klein.stern 2012. január 30. 17:58
  „Helyes a Holding Zrt. egy rabló lehúzza az embereket a sárga földig a Bocskoros Orbánnal együtt!!!!!”
 • 3. bigyobb 2012. január 30. 14:38
  „A gáz árának megállapítása jogszabályban van rögzitve. A GDF-SUEZ honlapján mindenki tájékozódhat erről. Igen, a gáz ára függ az elfogyasztott mennyiségtől. Az elhasznált gáz mennyiségét miért nem látom? Az a fontos, a többi meg maszatolás.
  Van egy gázóra, mely több lakást szolgál ki. Viszont a lakásokban nincs külön óra, akkor a holding légköbméter alapján állapítja meg az árat, az elfogyasztott gáz mennyisége alapján. Ha az egyik lakó pazarolja a gázt, akkor azt a többi lakó is megfizeti. Ha van a lakásban külön óra, akkor azt veszik figyelembe.”
 • 2. öröksoproni 2012. január 30. 13:13
  „Kalmár Úr, Ön ugyanezt tenné adott esetben. Ez persze senkit nem ment fel a felelősség alól,de mindig mindegyikük tőlünk veszik el a pénzt.”
 • 1. 1soproni 2012. január 30. 13:04
  „Matolcsy: ,,...a magyar gazdaságpolitikát azért támadják sokan, mert megszorítások nélkül érték el ezeket az eredményeket. Nemhogy megszorítások nem voltak, arra emlékeztető lépések sem."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánszemélyek kommunális adóbevallása Sopronban - meghosszabbítva

Még a héten is benyújthatják kommunális adóbevallásukat a magánszemélyek. Tovább olvasom